Az energiaköltség növeli az informatikai kiadásokat

A vállalatok az informatikai kiadásain belül mind nagyobb részt tesz ki az energia és hűtés költsége: az energiaellátásra és a hűtésre fordított összegek 2010-ig nyolcszor gyorsabban fognak növekedni, mint az új szerverek beszerzésére fordított kiadások.

Az American Power Conversion (APC) közleménye szerint 2010-ben a meglévő szerverek hűtésére és energiaellátására 70 százalékkal többet költenek a cégek, mint az új szerverek beszerzésére.

Az APC közölte: a mostani, nagyobb teljesítményű szerverek sokkal kisebb helyen képesek sokkal több hőt leadni, mint a pár évvel ezelőtti berendezések. Ráadásul a virtualizációs technikák alkalmazása a szerverek átlagos kihasználtságát is 5-6-szorosára növeli. Ilyen környezetben az energiaellátás mellett a hűtés jelenti a legnagyobb problémát.

Napjainkban Magyarországon mintegy 45 ezer szerver üzemel, amelyek a teljes áramfogyasztás 1 százalékát használják fel, míg lakosságarányosan több mint a 4 százalékát. Magyarországon évente összesen 37 ezer gigawattóra áram fogy, amiből 11 ezer a lakossági fogyasztás.

Magyarországon évente 12-14 ezer új szervert vesznek, azaz átlagosan 15-20 százalékkal többet, mint az előző évben.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció