A koronavírus járvány hatása az online üzletre

A koronavírus járvány  nyomában érkező visszesés nagyon sok szektorban éreztette a hatását. A turizmus, a vendéglátás valamint a személyszállítás komoly kihívásokkal néz szembe. A vírus hatása azonban nem minden üzletágra volt negatív. Szakértők szerint az online játékipar szereplői még nyerni is tudtak a helyzeten. Kérdés, meg tudják-e tartani az előnyt.

A koronavírus járvány gazdasági hatása

A 2020-as koronavírus járványban május 14-éig világszerte 4.1 millióan fertőződtek meg és közel 300 ezren vesztették életüket a betegség alatt. A gazdasági visszaesést azonban nem a magas esetszám okozta. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a vírus terjedésének megakadályozása érdekében sok iparágat szinte teljesen le kellett állítani.

Sajnos nem minden szektor volt ilyen szerencsés. A vendéglátásban és gyártásban dolgozók közül sokan elvesztették az állásukat. Szintén nehéz helyzetbe kerültek a szolgáltatók. A kozmetikusok, a taxisok, vagy a fitnesz termek üzemeltetői, de számos bolttulajdonos is problémát jelzett. Őket  a kényszerű zárva tartás viselte meg.

Voltak területek amelyek valamelyest profitálni tudnak a válságból a https://kaszinok.online/ oldal virtuális játéktermeiben például nőtt a forgalom. Szakértőnk szerint a jelenlegi helyzet fejlődést indíthat el a játékiparban. Úgy tűnik, most sokkal szélesebb rétegek  webes szerencsevadászatba. 

A gazdasági válság hatása az internetre

A koronavírus járvány kétféleképpen hatott az interneten zajló kereskedelemre és a webes szolgáltatásokra. Egyrészt a társadalmi távolságtartás miatt megnőtt az online rendelések száma és az interneten keresztül nyújtott szogáltatások köre is bővült. Másfelől azonban rengeteg vállalkozás elveszítette a fizetőképes keresletét, így hiába nő a rendelések száma - könnyen lehet, hogy a bevétel elmarad a szokásostól. 

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság is úgy látta: a vállalkozások számára kulcsfontosságú az internetes jelenlét. Ők webináriumokkal próbálták segíteni a hagyományos üzletek digitalizálását és átállását az e-kereskedelemre. 

A régebbi internet kereskedő cégek most még jobban meg tudták erősíteni a helyzetüket a piacon, amennyiben elég gyorsan tudtak reagálni a kihívásokra. Aki biztosítani tudta a kiszámítható szállítást és tartani tudta a lépést a megrendelések növekvő számával. 

Feltörőben az online kaszinók

Sultés Szilvia, az online szerencsejátékok szakértője úgy látja: a webes játékok egyértelműen nyertesei a COVID-19 miatt kialakult helyzetnek. Nem csak a klasszikus videojátékok, hanem az online kaszinók népszerűsége is megnőtt a szociális távolságtartás miatt. Ezek a platformok pótolni tudják a bezárni kényszerülő játéktermek, pókerklubok keltette űrt. 

Az online játékok pótolhatják a társasági élet hiányát. Az interaktivitásra épülő, többszereplős, szórakoztató programok akár arra is lehetőséget adnak, hogy a játékosok ismerkedjenek, idegenekkel beszélgessenek. Erre a “valóságban” a pubok, koncertek, diszkók biztosítanának helyszínt. Ezek újranyitására azonban egy darabig várni kell. 

Mit hozhat a jövő?

A koronavírus járvány hatása az online üzletre tulajdonképpen pozitív. Most azonban világszerte újra indul az élet. Ahhoz, hogy a válság lehetséges pozitív hatásait meg tudjuk őrizni, feltétlenül szükség van az új vívmányok tudatosítására és fejlesztésére.

Mit jelent ez?

  • Még gördülékenyebbé kell tenni az internetes üzletkötést.
  • Erősíteni kell a szabályozásokat, ideértve az online játékok, szerencsejátékok vagy a kriptovaluták területét is. 
  • Még jobb élményre kell törekedni. Ami érdekes volt a karantén idején, nem biztos, hogy később is az lesz.

Ha sikerül megőrizni nem csak a lendületet, de a járvány idején tapasztalt józanságot és mértékletességet is, az egyértelműen az internetes biznisz előnyére válhat. Egy nemzetközibb, érdekesebb, gördülékenyebb webes világot hozhat. Ez pedig mindannyiunk előnyére válhat majd.

Az egyik nagy hírportál is úgy beszél a webes játékokról, mint a karantén és a távolságtartás idején az egyik legpraktikusabb kikapcsolódási formáról. A szakértő is úgy látja, a helyzet főleg a social gaming, vagyis a közösségi játékélmény területén hozhat komoly fejlődést. A jövőben valószínűleg nagyobb teret kapnak a 3D-s valóságszimulációk, illetve a barátokkal vagy idegenekkel szoros együttműködésben játszható játékok. 

Konklúzió

Az online világban tevékenykedők haszonélvezői voltak a járványnak, hatékonyan alkalmazkodni tudtak a kihívásokhoz. Ezt a fejlődést érdemes lehet megtartani a COVID-19 legyőzése után is.

 

Képek: freepik.com

 

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció