Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

 

Az UltiMaker Factor 4 3D nyomtatót folyamatkritikus eszközök és alkatrészek fejlesztésére és gyártására tervezték. A mérnöki anyagok támogatása, a közvetlen meghajtású kettős extrudálás, a fedélzeti nyomtatási minőség jegyzőkönyvezés, a hőmérséklet-szabályozott, 330 x 240 x 300 mm-es munkatér és más innovatív funkciók magas szintű kiszámíthatóságot és ismétlőképességet biztosítanak az új nyomtatónak. Az UltiMaker nyitott alapanyag-rendszer iránti elkötelezettségére is építő Factor 4 a piac egyik legszélesebb anyagportfólióját fogja támogatni, ezáltal páratlanul széles alkalmazási körben bevethető, beleértve végfelhasználói alkatrészeket, funkcionális prototípusok készítését, gyártóeszközöket, valamint segéd- és pótalkatrészek kisszériás gyártását.

 

 

A kifejezetten ipari környezetbe szánt Factor 4 nyomtató egy új, high-temp fejmaggal együtt érkezik, amely lehetővé teszi nagy teljesítményű, hőálló és erős alapanyagok feldolgozását akár 340 °C-os nyomtatási hőmérsékleten. Ilyen alapanyag a szintén újonnan piacra dobott, ipari alkalmazásokhoz fejlesztett UltiMaker PPS CF hőálló, kompozit nyomtatószál is. A fűtött nyomtatótálca és a 70°C-ig temperált munkatér együtt hozzájárul az optimális nyomtatási környezet fenntartásához és a konzisztens eredményekhez nehezen kezelhető alapanyagokból is. A gyártói tesztek alapján minden egyes Factor 4 rendszer 95% fölötti nyomtatási sikerrátát és ± 0,2 mm-es (vagy ± 0,2%) pontosságot kínál.

 

 

Az UltiMaker Factor 4 képességei

 

Ipari teljesítmény: A Factor 4 robusztus acél, alumínium és üveg felépítésével, valamint hármas szigetelésű munkaterével a gyártósorok támogatására termett. A H-bot mechanika és a merev acélszerkezet pontos és a korábbiaknál sokkal gyorsabb 3D nyomtatást tesz lehetővé ipari anyagokkal is.

 

Automata alapanyag-kezelés és -tárolás: A Factor 4 integrált, automatizált alapanyagkezelő kamrával gondoskodik az operátori munka és az állásidők minimalizálásáról, valamint akár 6x1kg nyomtatószál kezeléséről és minőségének megőrzéséről alacsony páratartalom fenntartása mellett. 

 

 

Páratlanul széles alapanyag támogatás: A Factor 4 a korábbi UltiMaker modelleknél is több ipari alapanyag kezelését támogatja akár 340°C-os nyomtatási hőmérsékletig, miközben hű marad az UltiMaker nyílt alapanyagrendszer elvéhez. A szintén most kiadott UltiMaker PPS CF filament egy félkristályos, 230 °C-ig hőálló, égésgátló, szénszállal erősített alapanyag, amely alternatívát biztosít a kevésbé igénybevett alumínium és acél alkatrészek leváltására.

 

Egyszerű beillesztés a munkafolyamatokba: Az UltiMaker Cura nyomtatás előkészítő szoftver legújabb verziójában már megtalálhatók a Facor 4-hoz rendelt nyomtatási profilok. A népszerű CAD szoftverekkel való kompatibilitás és az automata fejmag- és alapanyag-felismerés is hozzájárul a házon belüli additív gyártás egyszerű bevezetéséhez.

 

 

Fedélzeti nyomtatási minőségi jegyzőkönyv: A Factor 4 számos szenzora munka közben a gép kijelzőjén keresztül valós idejű adatokat szolgáltat a nyomtató és az alapanyagok teljesítményéről, és minden nyomtatási feladat után részletes jelentést készít, biztosítva ezzel az alkatrészek egyszerű minőségellenőrzését.

 

Moduláris felépítés, egyszerű karbantartás: A nyomtató moduláris felépítése egyszerű javítást és karbantartást tesz lehetővé, ezáltal tovább minimalizálja az állásidőket és maximalizálja a rendszer termelékenységét.

 

 

Magyarországi bemutató az Ipar Napjain 

 

A Factor 4 szállítását 2024 májusában kezdi meg az UltiMaker. A gyártó az UltiMaker márka hazai képviseletét 2016 óta ellátó FreeDee Kft-t választotta a Factor 4 kizárólagos magyarországi forgalmazójának. A Factor 4 így Magyarországon elsőként május 7-10. között lesz látható a MACH-TECH és Ipar Napjai expon a Hungexpo A pavilon 101F standján.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció