A mesterséges intelligencia már a lakberendezésben is otthon van

Képzeljük el, hogy nem tudjuk elképzelni milyen legyen a csempe a fürdŇĎszobában vagy a konyhában. Legyen mondjuk kék a fal és zöld a padló? Hogyan fog kinézni ez valójában? Harmonizálnak majd a színek, vagy túl merész lesz? A mesterséges intelligencia (MI) ma már bárki számára képes megmutatni, hogyan nézne ki álmaink fürdŇĎszobája, konyhája, vagy éppen a nappali egy új kanapéval. A Mapei megmutatja, hogyan.

A mesterséges intelligencia segítségével a lakberendezés határai egyre inkább kiszélesednek, és bárki számára elérhetŇĎvé válnak. A programok többsége lehetŇĎvé tesz több-kevesebb ingyenes használatot, így elég csak regisztrálni egy programba, és már használhatjuk is. Ráadásul a programok használata egyre könnyebb, nem kell hozzá semmilyen képzettség vagy gyakorlat, csak egyszerŇĪen leírjuk, mit szeretnénk látni. Már létezik magyar fejlesztésŇĪ képgeneráló mesterséges intelligencia, mint a Tengr.ai, de az egyik legnépszerŇĪbb program a DALL-E is ért már magyarul.

 

Ilyen az álomkonyha az MI szerint.

 

Az MI segítségével személyre szabott designt készíthetünk, segít a jobb térkihasználásban, a bútorok elrendezésében, a színkombinációk kiválasztásában, megnézhetjük, hogyan harmonizálnak egymással a színek. Feltölthetünk képeket, ami tetszik, majd kérhetjük, hogy abban a stílusban készítsen nekünk tervet, amiben olyan bútorok vannak, amiket mi szeretnénk, és ott, ahol mi szeretnénk.

 

Az MI kétségtelen elŇĎnye, hogy segítségével a megrendelŇĎk maguk jobban meg tudják mutatni, hogy mit szeretnének, így kevesebb lesz a félreértés és az ebbŇĎl keletkezŇĎ károk: „Sok építkezŇĎnek és felújítónak nehézséget jelent a térlátás. Már tervezési szinten döntést kell hozniuk az otthonuk stílusáról, ebben nagy segítséget ad az MI, támaszt nyújt abban, hogy amit elképzelnek, jól fog-e mutatni az adott térben" – mutat rá Pavelka Orsolya, a Mapei Kft. hidegburkolati termékfelelŇĎse.

 

Természetesen az mesterséges intelligencia nem váltja le a lakberendezŇĎt és a belsŇĎépítészt, ne várjunk tŇĎle pontos terveket, de arra kiváló, hogy képet készítsen az elképzeléseinkrŇĎl, amit csak a lelki szemeink elŇĎtt látunk, hogy megmutathassuk a családtagjainknak, vagy a boltban, amikor csempét keresünk.

 

Hogyan használjuk?

 

Írjuk le egyszerŇĪ szavakkal, hogy mit szeretnénk látni. Például a DALL-E képgeneráló mesterséges intelligencia ilyen képet készít, ha csak annyit írunk, hogy fürdŇĎszoba, kék padlóval és zöld fali csempével:

 

 

 

Kérhetünk ötleteket például arra, hogyan rendezzünk be egy kis fürdŇĎszobát. Csak írjuk le, hogy kicsi, praktikus fürdŇĎszoba, tusolóval, WC-vel, mosdókagylóval:

 

 

 

De megadhatunk pontosabb parancsot is, például így: napfényes nappali, skandináv stílusú bútorokkal, barna kanapéval a falnál az ablak alatt, zöld szŇĎnyeggel a szoba közepén:

 

 

 

Feltölthetünk nekünk tetszŇĎ képet és kérhetjük, hogy ebben a stílusban készítsen javaslatot, de máshol legyenek a bútorok. Például, ha tetszik egy fürdŇĎ, a kép feltöltése után írhatjuk azt az utasítást, hogy mutasson ötleteket ilyen stílusú fürdŇĎszobára, amiben jobbra van a kád, van benne WC, mosdó és szekrény. Az elsŇĎ a feltöltött igazi fénykép, majd az MI javaslata látható:

 

 

 

Kísérletezzünk bátran, hiszen csak a képzeletünk szab határt annak, hogy mit szeretnénk látni. Az MI használata a lakberendezésben nem csak egy újabb trend, hanem egy valódi paradigmaváltás. Egy olyan eszköz, ami lehetŇĎvé teszi mindenki számára, hogy megvalósítsa az építési álmait.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció