Haz√°nkban elsŇĎk√©nt a MŇĪegyetemen indul angol nyelvŇĪ fizikus-m√©rn√∂k k√©pz√©s

A fenntartható energia, a mesterséges intelligencia és a kvantumtechnológia csak néhány a jövŇĎnk gazdasági és társadalmi fejlŇĎdését meghatározó területek közül, amelyek elképzelhetetlenek a mérnöki és fizikusi tudást ötvözŇĎ technológiák nélkül. A leginnovatívabb hazai és nemzetközi vállalatok szakemberhiányára válaszolva indítja el Magyarország elsŇĎ, angol nyelvŇĪ fizikus-mérnök képzését a Budapesti MŇĪszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). 

November 25-én a BME Nyílt Napon már az új, angol nyelvŇĪ fizikus-mérnök képzésrŇĎl is tájékozódhatnak a felvételizŇĎk. Az intézmény oktatási célja, hogy a hallgatók olyan képességeket szerezzenek, amelyekkel képesek a jelen kihívásaira választ adni, de a tíz-húsz év múlva felmerülŇĎ problémákat is meg tudják oldani. Magyarországon a kutatás-fejlesztést meghatározóan a vállalati szektor végzi, és a projektek sikerét a globális piaci igények befolyásolják. Erre a tendenciára reagálva indul 2023 szeptemberében a fizikus-mérnök alapképzés, ahol olyan szakembereket fognak képezni, akik a valós piaci igényeknek megfelelŇĎ mérnöki és természettudományos tudásanyaggal rendelkeznek, és korunk tudományos-technológiai kihívásaira kreatív válaszokat tudnak adni. 

 

A kutatás-fejlesztés és innováció hosszú távú gazdasági és társadalmi szerepét emeli ki a World Intellectual Property Organisation (WIPO) által kiadott, 2022-es Global Innovation Index: a tanulmány a következŇĎ évtizedben olyan, Deep Science innovációs hullámot vetít elŇĎre, amely biotechnológiai áttöréseken, a nanotechnológia fejlŇĎdésén és új, interdiszciplináris tudományágakon keresztül forradalmasíthatja az egészségügyi, az élelmezési és a környezetvédelmi vívmányokat. „A BME új fizikus-mérnök képzése a nano- és kvantumtechnológiára, adattudományra, fenntarthatóságra és energetikára fókuszálva ad választ a 21. század izgalmas kihívásaira” – emelte ki Dr. Czigány Tibor, a MŇĪegyetem rektora.

 

 

Az olaj- és gázkitermelés, a nukleáris üzemanyag-feldolgozás, valamint a gyártás különbözŇĎ formái, például az optikai szálak, a világítóberendezések, az irodai gépek, az autók, a hajók és a fegyverek gyártása mind olyan iparágak, amelyek nagymértékben alapoznak a fizikusi és mérnöki szaktudásnak köszönhetŇĎ innovatív technológiákra. „A fizikusok rendszerszintŇĪ gondolkodása kiemelt jelentŇĎséggel bír a Bosch számára, a fizikai jelenségek mély megértése a sikeres karrier egyik fontos eleme nálunk. Az elektromágneses kompatibilitás (EMC), a mesterséges intelligencia, adattudomány, a termékmegbízhatóság, az anyagtudomány és az optika mind olyan területek, amelyeken örömmel várunk fizikus-mérnököket” – emelte ki Karaffy Zoltán, a Bosch osztályvezetŇĎje.

 

A BME fizikus-mérnök képzésének kialakításakor kiemelt szempontot jelentettek a kutatás-fejlesztés sikeres, magyarországi és globális iparági szereplŇĎinek visszajelzései az aktuális piaci trendekrŇĎl, a szakterület így gyors és hatékony munkaerŇĎpiaci elhelyezkedést tesz lehetŇĎvé. A Bosch, a Semilab, a 77 Elektronika, a Femtonics, a Furukawa Electric, a Magnetec vagy a Paks II. olyan nagyvállalatok, amelyeknél a fizikus-mérnök hallgatók már a képzés alatt, gyakornokként indíthatják el karrierjüket, miközben több esetben az egyetem korábbi hallgatóival dolgozhatnak együtt. „A kutatás-fejlesztésben nincs két egyforma munkanap, mindig vár új feladat: a félvezetŇĎ iparág sajátossága a folyamatos technológiai fejlŇĎdés, és a mérŇĎkészülékeink létrejötte is több szakterület izgalmas csapatmunkája, melyeket átlátni és összefogni komplex tudást igényel” – emelte ki Szarvas Tamás, a Semilab fényszórásos mikroszkópia részlegének vezetŇĎje, a BME korábbi hallgatója. A Semilab egyike azoknak az innovatív gyártó cégeknek, ahol a szakképzett fizikus-mérnökök az ipari berendezések fejlesztésének különbözŇĎ fázisába be tudnak kapcsolódni mindkét szakterületen. A fizikus-mérnök alapképzés a két terület szaktudását kombinálja, így a piaci igényeket kielégítŇĎ elméleti és gyakorlati tudásanyag megszerzését egyszerre teszi lehetŇĎvé.

 

További információ a szakról itt olvasható: https://fizikusmernok.bme.hu/

A fizikus-mérnök alapszak bemutatkozik a BME Egyetemi Nyílt Napján 2022. november 25-én.

A Nyílt Nap részletes programja itt érhetŇĎ el: https://hszi.bme.hu/programajanlo/nyilt-nap/ 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció