√Čbredezik Komondor, az orsz√°g legerŇĎsebb szupersz√°m√≠t√≥g√©pe

Már a szoftvereket telepítik az 5 petaflops teljesítményŇĪ, Komondor nevet viselŇĎ szuperszámítógépre a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán lévŇĎ Szuperszámítógép Központban. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) új gépe megtízszerezi az itthon elérhetŇĎ jelenlegi HPC-kapacitást.

A szuperszámítógép összeszerelése szeptemberben kezdŇĎdött, a tesztelés pedig októberben indult. Jelenleg a fejlesztŇĎi szoftverek telepítése zajlik, a rendszer várhatóan decemberben kezdheti meg a mŇĪködést. 

 

– A szuperszámítógépekre a nagy mennyiségŇĪ adatok feldolgozásában szinte minden tudományterületen szükség van. Az innovációhoz nélkülözhetetlen eszközök révén szimulálhatók olyan folyamatok, amelyekhez a valóságban szinte elŇĎ sem lehetne állítani az eszközparkot, így a termékek tervezése egy virtuális környezetben, matematikai és mérnöki modellek segítségével végezhetŇĎ el. A gép használata lényeges változásokat eredményezhet a magyarországi innovációban – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak Gál Zoltán, a Debreceni Egyetem Szuperszámítógép Központ vezetŇĎje.

 

 

Fotó: KIFÜ 

 

A pillanatnyilag tesztelés alatt álló szuperszámítógép 5 petaflops teljesítményŇĪ, ami olyan mértékŇĪ, mintha egyszerre több tízezer laptopot használnánk egyszerre. A Komondor nagy kapacitású processzoros és grafikus számítási egységeinek szervezése olyan, ami dedikáltan mesterséges intelligencia, valamint big data partíciót is tartalmaz a célirányos feladatok elvégzéséhez.

 

A fejlesztést indokolta, hogy a hazai HPC-kapacitás jelenleg alig éri el a 0,5 petaflops teljesítményt, ami csak nehezen képes kiszolgálni azokat a hazai tudományos kutatásokat, amelyek a napi gyakorlatban nagy számítási képességet igényelnek. A KIFÜ új szuperszámítógépe a Debreceni Egyetem tudományos tevékenységét is megkönnyíti, mivel az évente duplázódó mennyiségŇĪ big data adathalmaz újra feldolgozhatóvá válik.

 

– A Debreceni Egyetemen elsŇĎsorban az úgynevezett anyagmentes kutatásokban, az orvostudományi, a biológiai, a kémiai, a fizikai, a mŇĪszaki, valamint az agrárkutatások terén jelenthet segítséget többek között az orvosi képalkotásban, diagnosztikában, gazdasági, pénzügyi folyamatok során keletkezŇĎ adatok, intelligens applikációk fejlesztéséhez szükséges szenzoradatok feldolgozásában, genetikai kódokban megjelenŇĎ szekvenciák felismerésében vagy éppen különféle molekuláris folyamatok modellezésében. A gép a mesterséges intelligencia alapú algoritmusok segítségével, a kapott adatok alapján olyan modelleket képes alkotni, amelyekbŇĎl innovációs módszerek, illetve optimális fizikai termékek fejleszthetŇĎk. Az új HPC-rendszer másodpercenként akár tízezerszer nagyobb volumenét hajthatja végre az asztali gépek számolási, adatfeldolgozási képességének – tette hozzá Gál Zoltán.

 

A szakember kiemelte azt is: a szuperszámítógépek speciális programozási tudást igényelnek, minden kutatócsoportnál a nagy számolási kapacitás kihasználásához hozzáértŇĎ szoftveres szakemberre van szükség. Emiatt egyre inkább bekerül az informatikus hallgatók képzésébe a párhuzamos programozás és a szuperszámítógép használata.

 

Magyarország legnagyobb teljesítményŇĪ szuperszámítógépét felsŇĎoktatási intézmények, kutatóintézetek és partnereik ingyen használhatják majd, valamint bizonyos esetekben kutatás-fejlesztést végzŇĎ vállalatok számára is elérhetŇĎ lesz.

 

unideb.hu

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció