H√≠rport√°lok, bulv√°rlapok √©s nŇĎi magazinok az elm√ļlt negyed√©v legn√©pszerŇĪbb magyar weboldalai

A hír- és magazinoldalak mellett egy receptgyŇĪjtŇĎ portál is szerepel a tíz legnépszerŇĪbb magyar weboldal között – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) online médiumok olvasottságát vizsgáló friss elemzésébŇĎl.  A Médiatanács bírságot rótt ki a Pesti TV, valamint két helyi rádió mŇĪsorszolgáltatójára. 

Az online médiapiac fogyasztási adatai jóval könnyebben mérhetŇĎek, mint a hagyományos felületek. Az NMHH MŇĪsorfigyelŇĎ és- ElemzŇĎ Igazgatósága a Digitális Közönségmérési Tanács adatai alapján készített friss elemzést a magyar internetes tartalomfogyasztási szokások alakulásáról.  A felmérés a magyarországi online médiumok 15 év feletti lakosság PC-n, mobiltelefonon és tableten történŇĎ online tartalomfogyasztását vizsgálta. 

 

A kutatás eredményei szerint a 15 év felettiek több mint 77 százaléka használja az internetet. A magyar tartalmak közül legnagyobb arányban a hír- és magazinoldalakat fogyasztják, de a közhasznú információs felületek és az e-kereskedelmet bonyolító oldalak látogatottsága is magas. 

 

Az elmúlt negyedév tíz leglátogatottabb magyar oldalai között a hírportálok és bulvár médiumok vezetnek: a 24.hu, az Index.hu, a Blikk.hu és az Origo.hu. Ezután a nŇĎi magazinok következnek: a Femina.hu és az Nlc.hu. Szintén sokan kedvelik a színes híreket, bulvár tartalmakat közlŇĎ Borsonline.hu-t és Ripost.hu-t. Az elsŇĎ tízbe egytelen gazdasági médiumként a Portfolio.hu került be, míg a gasztronómiai témákat a Mindmegette.hu receptoldal képviseli a listán.   

 

Nemek szerint is eltér a tíz legnépszerŇĪbb weboldal látogatottsága: míg a férfiak körében a 24.hu, az Index.hu és az Origo.hu a három dobogós, addig a nŇĎknél a Blikk.hu a Femina.hu és a 24.hu vezet. A részletes elemzés a Hatóság honlapján tekinthetŇĎ meg.

 

Bírság a Pesti TV-nek és két vidéki rádiócsatornának

Bejelentés alapján indított vizsgálatot a Hatóság a Pesti TV tavaly december 22-én sugárzott mŇĪsora ellen. A bejelentŇĎ a Pesti Galeri címŇĪ, valamint a www.pestitv.pestisracok.hu állandó megnevezésŇĪ lekérhetŇĎ médiaszolgáltatáson elérhetŇĎ „Gulyás Márton és a Partizán Magyarországra is elhozta a transznemŇĪ karácsonyt (Pesti galeri!) címmel közzétett azonos tartalmú mŇĪsorszámot kifogásolta. 

 

A testület az emberi méltóság megsértése és a kirekesztésre alkalmas tartalom közzététele szempontjából is vizsgálta a mŇĪsorban elhangzottakat. A vizsgálat megállapította, hogy a kérdéses tartalom mindkét szempontból jogsértŇĎ volt, ezért a testület összesen 400 ezer forint bírságot szabott ki a Pesti TV médiaszolgáltatójára.  Bár a Pesti TV médiaszolgáltatásként július 10-én megszŇĪnt, a kifogásolt tartalom a pestisracok.hu állandó megnevezésŇĪ lekérhetŇĎ médiaszolgáltatáson azóta is elérhetŇĎ. A bírságon felül a médiaszolgáltatót a jogsértésrŇĎl tájékoztató közlemény közzételére is kötelezte a Médiatanács.

 

A grémium megállapította, hogy a székesfehérvári Alfa Rádió, valamint az Egerszeg Rádió nem teljesítette – többek között – a szöveges tartalomra, a helyi közélettel foglalkozó, valamint a közszolgálati célokat szolgáló mŇĪsorok arányára tett vállalását. Az Alfa Rádió médiaszolgáltatója emellett a megrendelŇĎ megnevezése nélkül tett közzé társadalmi célú reklámokat. A Méditanács mindkét médiaszolgáltatót megbírságolta.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció