Teljes inform√°ci√≥s r√°l√°t√°s kell az erŇĎs√∂dŇĎ kiberfenyeget√©sek kiv√©d√©s√©hez

A kiberfenyegetések korát éljük, amikor minden szervezet folyamatosan veszélyben van. A közelmúltban például az amerikai T-Mobile-t, az NVIDIA-t és a Toyota egyik fontos beszállítóját is érte kibertámadás. Az IT-biztonságért felelŇĎs szakemberek munkája egyre összetettebbé válik, annyi esemény között kell megosztaniuk a figyelmüket. A Micro Focus friss felmérése szerint a biztonsági központok 79 százaléka vezetett be fejlett biztonsági technológiákat az elmúlt idŇĎszakban a kiberfenyegetések kivédésére. 

A vállalat szakértŇĎi szerint azonban ezek továbbra sem segítik kellŇĎen a rengeteg információ áttekintését, ezért egy olyan platform nyújthat hatékony segítséget ebben az áradatban, amely átláthatóvá teszi az összes fontos adatot az aktuális fenyegetések kapcsán, és tanácsokkal is szolgál a megelŇĎzésre, illetve elhárításra. 

 

A vállalatoknak egyre több kiberfenyegetést kell kivédeniük, ami hatalmas terhet ró rájuk, és nehezen birkóznak meg a nehéz feladattal. A Micro Focus legfrissebb State of Security Operations felmérése szerint a cégek biztonsági csapatai számára az a legnagyobb kihívás, hogy a folyamatosan növekvŇĎ támadási felületen monitorozzák a biztonságot. A digitalizáció és a távmunka terjedése miatt ugyanis egyre több folyamat zajlik az online térben, ahol rossz kezekbe is kerülhetnek az értékes adatok. A biztonsági szakemberek nem hibázhatnak, nekik mindig sikeresnek kell lenniük minden egyes esetben, minden felületen, minden környezetben. A másik oldalon viszont egy rosszindulatú támadónak elég egyszer sikerrel járnia egyetlenegy ponton.

 

Okos megoldásokkal a növekvŇĎ terhekkel szemben

Egyre nagyobb nyomás nehezedik tehát a biztonsági szakemberekre, és ezen a területen az intelligens megoldásoktól remélik a segítséget a vállalatok. A Micro Focus felmérése szerint a biztonsági központok 79 százaléka vezetett be fejlett biztonsági technológiákat a COVID alatt, hogy képes legyen megküzdeni a folyamatosan fejlŇĎdŇĎ kihívásokkal. Az AI és gépi tanulás valóban rengeteg terhet levesz a szakemberek válláról azzal, hogy ezek a technológiák képesek maguktól azonosítani és elhárítani a támadásokat, így a szakértŇĎknek csak a valóban fontos riasztásokkal kell foglalkozniuk.

 

A legmodernebb viselkedéselemzŇĎ rendszerek például képesek felügyelet nélküli gépi tanulást alkalmazva felismerni azokat a tevékenységeket, amelyek gyanúsnak számítanak, mivel eltérnek a korábbi mintázatoktól. Ezért érdemes alaposabban megvizsgálni ezeket az eseményeket, hogy megállapítsák, titkos behatolás történt-e valójában a cég infrastruktúrájába. A fejlett SOAR rendszerek pedig egy támadás esetén képesek felgyorsítani a reagálást, mivel gombnyomásra elindíthatók vele az elŇĎzetesen összeállított forgatókönyvben található folyamatok. Ezek jellemzŇĎen zárolják az érintett rendszereket, értesítik az összes illetékes felet, és korlátozzák a támadók hozzáférését, mielŇĎtt komolyabb kárt okozhatnának.

 

A tudás a védekezés anyja

Az intelligens megoldások tehát hatékony támogatást nyújtanak. Amikor azonban egy fontos, rendkívüli fenyegetés üti fel a fejét valahol a világban, akkor a biztonsági szakembereknek azonnal szükségük van minden hasznos információra azzal kapcsolatban, hogy konkrét veszély esetén hogyan tudják gyorsan észlelni és kezelni a támadást. Ebben segítenek az olyan fejlett platformok, mint például a Micro Focus nemrégiben elindított, ingyenes regisztrációval használható Galaxy platformja

 

A Galaxy platformról szóló videó:

 

  

Az eszköz egy pillanat alatt jól átláthatóvá teszi az aktuális fenyegetéseket és a kapcsolódó információkat. Rangsorolja a veszélyeket fontosság szerint, beleértve a potenciális kár mértékét és hatását, illetve a fenyegetés szintjét. Arra vonatkozóan is tartalmaz tanácsokat, hogyan lehet védekezni az adott fenyegetés ellen, illetve orvosolni a támadást, ha már megtörtént a baj. A megoldás alapvetŇĎen a biztonsági vezetŇĎk (CISO – chief information security officer) számára készült, de jól fogyaszthatóvá teszi az információkat minden érintett számára, beleértve a vállalat vezetŇĎségét, a biztonsági központ szakembereit és az IT-üzemeltetŇĎket is azzal, hogy mindegyik csoport számára listázza a legfontosabb tudnivalókat. 

 

A Micro Focus nemrégiben indította a platformot, és regisztrációért cserébe bárki ingyenesen igénybe veheti, hogy hozzájusson a fontos információkhoz a kiberfenyegetések kapcsán. A vállalat tervei szerint a késŇĎbbiekben negyedéves és éves jelentések is elérhetŇĎk lesznek a megoldásban az elmúlt idŇĎszak legfontosabb fenyegetéseirŇĎl, trendjeirŇĎl és azok hatásairól, hogy jobban átlátható legyen a különféle veszélyek alakulása.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció