Példaértékű energiaközösséget hoz létre Szolnokon az E.ON

Fenntarthatósági szempontból példaértékű beruházásról állapodott meg Szolnok város önkormányzata és az E.ON Hungária Csoport. Az együttműködés keretében hat helyszínen kilenc, összesen 330 kW teljesítményű napelemes erőművet hoznak létre a megyei jogú város energiaigényeinek kiszolgálására, és olyan energiaközösségeket alakítanak ki, melyek további segítséget nyújtanak az így megtermelt energia hatékony felhasználására. A beruházás környezettudatos és előremutató energiaellátási megoldást nyújt az önkormányzat tulajdonában lévő intézmények számára, segítve ezzel a költséghatékonyabb működést, energiakiadásaik csökkentését. 

„Szolnok városával az együttműködésünk hosszú évekre nyúlik vissza az elektromobilitás terén, ezzel a megállapodással pedig egy újabb, hatalmas lépést tettünk egy még fenntarthatóbb jövő felé. Ez a beruházás nemcsak azért különösen fontos számunkra, mert egy egyedülálló, előremutató közösségi megoldást valósítunk meg, hanem azért is, mert az önkormányzatban olyan partnerre leltünk, akik hozzánk hasonlóan aktívan tenni akarnak a klímaváltozás ellen és ebben élen járnak. Ezekért a közös sikerekért dolgozunk minden nap, és ebben szeretnénk példát mutatni másoknak is” – mondta Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese.

 

 

A beruházás az energiaközösségekben megvalósuló megújuló energiahasznosítás egyik mintaprojektje lehet. A fejlesztéseknek köszönhetően az energiaközösségek tagjai – három óvoda, egy bölcsőde, egy orvosi rendelő és három többlakásos lakóház – az épületek tetején napelemek által megtermelt energiát összehangolhatják és ott helyben fel is tudják használni. Ezáltal az érintett épületek energiaköltségei csökkenthetők és a mérésük is hatékonyabbá válik. Az energiaközösség működéséhez egy 50 kVA teljesítményű energiatárolót is létesít az E.ON, melynek segítségével a rendszer képes lesz arra, hogy a megtermelt megújuló energiából fedezze az épületek energiaellátásához szükséges energiamennyiség jelentős részét, akkor, amikor arra éppen szükség van. Emellett az E.ON Hungária minden helyszínen elvégzi a beruházásban részt vevő, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok energetikai korszerűsítését is, így a hőszigetelés mellett a nyílászárók cseréjére is sor kerül, három helyszínen pedig kazáncserét is végeznek. Ezekkel a korszerűsítésekkel még tovább csökkenthetők az energiaköltségek. Az E.ON a beruházásban komplex, kulcsrakész energetikai megoldást nyújt. 

 

 

„A tiszta energia a jövőnk záloga, ezért is örülök nagyon az E.ON-nal meglévő gyümölcsöző együttműködésünknek. Sikeresen dolgozunk együtt elektromos gépjárműflottánk üzemeltetésében, s még számos sikeres, kisebb-nagyobb programban. Kétségtelen, hogy ez a mostani projekt új utakat nyithat meg előttünk, s talán minden eddiginél nagyobb volumenű is. Pontosan ezért várom nagyon, hogy elinduljon, s láthassuk, milyen területeken tudunk környezetbarát technológiákat munkába állítani” – mondta Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere. 

 

„Magyarország számára is az egyedüli út a környezettudatosság a biztonságos jövő megteremtésében. Szolnok ebben kiemelt szerepet töltött be, mindig partner volt az innovációs törekvésekben. Az E.ON-nal meglévő gyümölcsöző kapcsolat az új projekttől egy újabb lendületet kap, s hasznát nem csupán a megyeszékhelyen élők látják majd, hanem a térség települései is” – hangsúlyozta dr. Kállai Mária, Szolnok és környékének országgyűlési képviselője.

 

A naperőművek mellett az energiavállalat a Mester utcai helyszínen egy 15 férőhelyes, napelemmel fedett parkolót, úgynevezett carportot is létesít. A parkolóba öt 22 kW teljesítményű AC-töltőt és egy 75 kW-os DC-töltőt is telepítenek, melynek köszönhetően a város lakói és a Szolnokra látogatók még gyorsabban és még kényelmesebben tölthetik elektromos járműveiket a jövőben. 

 

Szolnok és az E.ON közös projektje fontos szerepet tölthet be a hazai környezettudatosság építésében és mintaként szolgálhat a jövőben alapítandó energiaközösségek számára. 

 

Az energiavállalat és a város együttműködése kiemelkedő az elektromobilitás területén is, 2019-ben az E.ON e-töltőket telepített az önkormányzat megbízásából, 2017 óta pedig tizenhárom tisztán elektromos autó és kisbusz segíti a város önkormányzatát és közfeladatainak ellátását az együttműködésnek köszönhetően. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció