A SZTAKI n√©gy projektj√©t is bev√°lasztott√°k a hazai Kiv√°l√≥ Kutat√°si Infrastrukt√ļr√°k k√∂z√©

A SZTAKI 3D-s mérési és modellezési rendszere, a SZTAKI és a BME Ipar 4.0-s kutatási és demonstrációs infrastruktúrája, a Wignerrel közösen fejlesztett ELKH kutatási felhŇĎszolgáltatása, valamint a SZTAKI digitális holografikus mikroszkópjai is bekerültek az NKFIH TOP50 Kutatási Infrastruktúra programjának nyertesei közé, mint „Kiváló Kutatási Infrastruktúrák”.  A hivatalos angol nyelvŇĪ kiadvány ide kattintva érhetŇĎ el.

 

Kiváló Kutatási Infrastruktúra

A díjátadót a Pécsi Tudományegyetemen tartották. A rendezvényen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is beszédet mondott a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság (NKIB) Kiváló Kutatási Infrastruktúra elismerŇĎ címek átadása elŇĎtt, ebben kitért az elmúlt évek eredményeire és a kutató-fejlesztŇĎ helyek munkatársi számának emelkedésére. Ezt követŇĎen díjazták Magyarország „TOP 50” kiváló kutatási infrastruktúráját, köztük négy, a SZTAKI által vezetett infrastruktúrát.

 

„Rendkívül nagy megtiszteltetés, hogy a SZTAKI eredményei, és ezek széleskörŇĪ elérhetŇĎsége ekkora figyelmet és elismerést kapott. Mindez nem lenne elérhetŇĎ a meglévŇĎ szakértŇĎi csapat, valamint az intézet kiterjedt együttmŇĪködései nélkül” – fogalmazott az átvett díjakat illetŇĎen Lovas Róbert, a SZTAKI igazgatóhelyettese, aki az ELKH Cloud elismerŇĎ oklevelét vette át Palkovics minisztertŇĎl.

 

 

A díjnyertes infrastruktúrák:

 

3D mérési és 3D modellezŇĎrendszer 

Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium (SZTAKI)

A hálózat célja új statikus és dinamikus környezetérzékelési módszerek, valamint többszenzoros mérési környezetek kifejlesztése, továbbá ezen módszerek demonstrálása és alkalmazása légi és szárazföldi autonóm jármŇĪvek, forgalommonitorozás, távoli érzékelés, okosváros-infrastruktúra-ellenŇĎrzés, ökológia, orvosi és egyéb területeken.

 

Ipar 4.0 kutatási és demonstrációs infrastruktúra

Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium (SZTAKI)

A háromállomásos infrastruktúra két eleme is a SZTAKI-ban található: a gyŇĎri laboratórium kiber-fizikai mintarendszere komplex gyártási és informatikai problémák kutatási hátterét biztosítja, míg a budapesti Smart Factory mintarendszer egy szobaméretŇĪ okosgyár kutatási céllal épített rekonstrukciója. A harmadik, BME-n üzemletetett állomás fŇĎleg KKV-kat céloz, hogy minél több vállalkozás éljen a negyedik ipari forradalom nyújtotta lehetŇĎségekkel.

 

ELKH Cloud 

Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratórium; Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztály (SZTAKI) és  Wigner Fizikai Kutatóközpont

Az ELKH Cloud által olyan kutatómŇĪhelyek is hozzáférhetnek a legkorszerŇĪbb informatikai platformokhoz, amelyek nem tudják vállalni a saját rendszer beszerzésével, kialakításával és üzemeltetésével járó terheket. Az alkalmazott virtualizációs technológiáknak és a skálázhatóságnak köszönhetŇĎen a felhŇĎ képes kiszolgálni az eltérŇĎ és folyamatosan változó felhasználói igényeket is, jelentŇĎs költségmegtakarítást eredményezve.

 

Ígéretes kategória:

 

Digitális Holografikus Mikroszkópok

Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium (SZTAKI)

A holografikus mikroszkópia két nagy elŇĎnnyel is bír a hagyományos mikroszkópokhoz képest: egyrészt akár ezerszer nagyobb térfogat átlátására képes, másrészt a használata nem igényli a minta elŇĎkészítését. A SZTAKI-ban jelenleg három különbözŇĎ tulajdonságokkal rendelkezŇĎ digitális holografikus mikroszkóp is található.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció