30 éves Magyarországon a 3M

A 3M idén 30 éve, az elsŇĎk között érkezett Kelet-Európába, ma pedig az innováció, a környezetvédelem, a fenntarthatóság és ‚Äí többek között ‚Äí a nŇĎi egyenjogúság nagykövete a régióban több mint 4400 fŇĎt foglalkoztató amerikai multi.

„A rendszerváltás után az elsŇĎ nagy multinacionális cégek egyikeként jelentünk meg Magyarországon, az elmúlt három évtizedben pedig folyamatosan növeltük jelenlétünket” – mutatott rá az évforduló kapcsán Radoslaw Kaskiewicz, a 3M kelet-európai alelnöke és ügyvezetŇĎ igazgatója. 

 

„Több, autóiparral kapcsolatos innovációs területen is vezetŇĎ szerepet tölt be a cégünk. Ide tartozik az elektromobilizáció, a közlekedés biztonságosabbá tétele, illetve az autóipari súlycsökkentés, ami fenntarthatósági szempontból is kulcsfontosságú. A fejlesztési tevékenységünk mellett büszkék vagyunk arra is, hogy a járvány elleni küzdelmet FFP2/FFP3 arcmaszkok gyártásának növelésével segítettük. A társadalmi felelŇĎsségvállalás jegyében évek óta támogatunk gyermekeket segítŇĎ helyi szervezeteket, Magyarországon is” – jegyezte meg Bereznyák György, a 3M magyar részlegének cégvezetŇĎje, egyben a 3M kelet-európai vevŇĎszolgálati vezetŇĎje.

 

A magyar képviselet bejegyzésére 1991-ben, a lengyel és a cseh piaci nyitásokkal egy idŇĎben került sor, majd késŇĎbb Szlovákiában, Ukrajnában és Georgiában (Grúzia) is megjelent a többek közt a Post-it jelölŇĎcímkékrŇĎl, fényvisszaverŇĎ közlekedési táblákról, és a Scotch szalagról is híres cég. A 3M napjainkig összesen mintegy 650 millió dollárt, mai árfolyamon mintegy 200 milliárd forintot invesztált régiós jelenlétébe. A világszerte 90 000 fŇĎt foglalkoztató vállalat legnagyobb regionális gyártóbázisa a lengyel egység, ahol mintegy 12 ezer különbözŇĎ terméket gyárt és exportál.

 

A cég azon kevés multinacionális szereplŇĎ egyike, amely nemcsak kereskedik a régióban ‚Äí köztük Magyarországon is – de kiemelkedŇĎen magas hozzáadott értékŇĪ tevékenységeinek egy részét is itt végzi, hozzájárulva ezzel a nemzetközi karriert építŇĎ, jól képzett tudományos és technológiai munkaerŇĎ helyben tartásához. A 3M híres arról, hogy mindenkori globális éves forgalmának 6%-át fordítja kutatás-fejlesztésre. A 3M a régió számos más vállalkozásának, köztük 2000 regionális partnerének is jó példát mutat azzal, hogy kiemelt figyelmet fordít az esélyegyenlŇĎségre és a befogadó munkakörnyezetre.

 

A cég a környezetvédelem területén is iránymutató. ElsŇĎ ilyen programját (Pollution Preventing Program) még 1975-ben hirdette meg, napjainkban pedig arra törekszik a cég, hogy 2050-re teljes tevékenységét karbonsemlegessé tegye. A cég a már említett autóipari példa mellett minden más területén és minden termék esetében külön figyelmet fordít a gyártás és termék életciklus során a környezeti lábnyomra és a minél magasabb újrahasznosíthatóságra. A 3M a következŇĎ 20 évben mintegy egymilliárd dollárt irányzott elŇĎ erre a célra, ami a vállalatot globálisan is az egyik leginkább környezettudatos céggé teszi a globális befektetŇĎk mezŇĎnyében.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció