Magyar makettezŇĎ c√©g fejlesztett dr√≥nra szerelhetŇĎ sz√°ll√≠t√≥dobozt

Egyre több területen alkalmazzák és tesztelik a drónokkal való csomagszállítás lehetŇĎségét. Ezek az eszközök az egészségügytŇĎl a hadiiparig számos folyamatot könnyíthetnek meg például azzal, hogy a nehezen megközelíthetŇĎ vagy katasztrófa sújtotta területekre is képesek ételt vagy gyógyszert szállítani. A drónnal való szállítást forradalmasíthatja egy magyar fejlesztésŇĪ, könnyŇĪ szállítódoboz, amiben a tárgyak rögzíthetŇĎk, így többek között folyadékok biztonságos szállítását is lehetŇĎvé teszi.

A dróntechnológia a logisztikát is forradalmasíthatja. Ezek az eszközök ugyanis rendkívül rövid idŇĎ alatt képesek nagy távolságot megtenni, ráadásul olyan helyek is megközelíthetŇĎek velük, ahova másként nehezen vagy egyáltalán nem lehetne eljutni. Ezt ismerte fel a magyar Loricatus Kft., és vonta be egy speciális, drónra szerelhetŇĎ szállítódoboz prototípus fejlesztésére a Limes Model munkatársait. A Loricatus Delivery Box pedig világszenzáció lett. Ma már Ázsiában, Dél-Amerikában és a szovjet utódállamokban is értékesítik a szállítódobozt. Minden olyan részén a világnak, ahol a szállító drón mŇĪködŇĎképessége biztosított, illetve a helyi jogszabályok nem tiltják az alkalmazását.

 

 

„MakettezŇĎ cégként indultunk, de az utóbbi idŇĎszakban kimondottan nagy hangsúlyt fektetünk a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységre. A folyamatos fejlŇĎdésre törekszünk, ezért is örültünk, amikor megkerestek minket azzal, hogy 3D nyomtatás segítségével készítsünk egy szállítódobozt. A tervezés során azonban kiderült, hogy 3D nyomtatással a teljes fejlesztés nem valósítható meg. Ekkor kezdŇĎdött el a valódi innovációs tevékenység, melynek eredményeként egy igazi hightech anyagból, karbonból valósítottuk meg a szállítódoboz prototípusát” – emeli ki Tálosi László, innovációs vezetŇĎ.

 

 

A formatervezés során a repülési tesztekhez a Loricatus szakembereinek iránymutatása mellett Limes munkatársai 1:1-es maketteket készítettek, amelyek súlyban is megfelelt az elvárásoknak. Közös tesztek során vizsgálták, hogy a drón miként viselkedik a szállítás közben. Az elsŇĎ tesztet követŇĎen a konzolt át is kellett tervezni, hogy a doboz stabilabban illeszkedjen, és hirtelen manŇĎverek vagy esetleges rezonáció ne befolyásolja a repülési tulajdonságokat. A Loricatus Delivery Box esetében hivatalos laborteszteket is végeztetek, melyek során a konzol terhelhetŇĎségét és a doboz ütésállóságát vizsgálták.  Az eredmények az elvárásokat messze túlteljesítették.

 

A megvalósult és már gyártott szállítódoboz egy kézzel is fel- és leszerelhetŇĎ, víz-, por- és ütésálló, 7.300 cm3 térfogatú, súlya 626 gramm és 2 kilogramm súlyt képes szállítani. Jelenleg 1 órás repülési idŇĎt és 15 kilométeres távolságot képes áthidalni. Egy zsák segítségével a benne szállítható tárgy rögzíthetŇĎ, így folyékony halmazállapotú anyagok szállítására is alkalmas.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció