√ĖnfertŇĎtlen√≠tŇĎ padl√≥burkolat nyerte a Magyar Kereskedelmi √©s Iparkamara d√≠j√°t

Különleges tulajdonságú padlóburkolat-fejlesztéseiért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Innovációs Díját nyerte el a Graboplast Padlógyártó Zrt. a 29. Innovációs Nagydíj Pályázaton. A díjat SebŇĎk Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese és Dunai Péter, az MKIK fŇĎtitkára adta át Jancsó Péter elnök-vezérigazgatónak. A gyŇĎri cég gyorsan és hatékonyan reagált a koronavírus okozta kihívásokra: olyan padlóburkolatot fejlesztettek ki, amely speciális nanotechnológiás bevonata segítségével a kórokozók nagy részét elpusztítja. 

A Magyar Innovációs Szövetség által 2020-ban 29. alkalommal, az NKFIH fŇĎtámogatásával meghirdetett pályázaton az Innovációs Nagydíj mellett idén összesen 9 különbözŇĎ innovációs díjat ítélt oda az elismert szakemberekbŇĎl álló, 24-tagú bírálóbizottság a tavalyi év legkiemelkedŇĎbb hazai innovációinak elismerésére. Az értékelés szempontjai között döntŇĎ volt az innovációból elért 2020. évi gazdasági eredmény. 

 

Dr. Pakucs János, aki a Magyar Innovációs Nagydíj rendszert 29 évvel ezelŇĎtt alapította és jelenleg is szervezi, kijelentette: „A gazdaság növekedését biztosító vállalati  innovációs tevékenység az elmúlt évben jelentŇĎsen, közel  50%-kal, növekedett,  ez  döntŇĎen a hazai innovációs irányítórendszer átalakításának, kormányzati szintre emelésének és az állami K+F források jelentŇĎs növekedésének eredménye.”

 

Az MKIK által felajánlott Innovációs Díjat a Graboplast Padlógyártó Zrt. nyerte el különleges tulajdonságú padlóburkolat-fejlesztéseiért. Az elismerést Jancsó Péter elnök-vezérigazgató ünnepélyes keretek vehette át Budapesten.

 

 

A gyŇĎri cég világújdonsága, a Grabo Silver Knight termékcsalád az elsŇĎ olyan önfertŇĎtlenítŇĎ padlóburkolat, amely vegyszerek használata nélkül tünteti el a kórokozókat. A piacon egyedülálló innovatív bevonatról van szó, amelynek kettŇĎs védelmi rendszere – nanoezüst- és titándioxid-részecskék – szórt fényben aktivizálódik, hogy lebontsa a szerves szennyezŇĎ anyagokat. A koronavírus világjárvány különösen idŇĎszerŇĪvé tette ezt a fejlesztést, amely segít csökkenteni az egészségügyi intézményekben, iskolákban és más közintézményekben való fertŇĎzés veszélyét. Másik innovációjukkal, a versenysport céljaira alkalmas új padlóburkolatokkal a sportolók ízületi terhelését csökkentik, megakadályozzák az elcsúszást és a talp letapadását. A Graboplastnak sikerült a mŇĪszaki és az esztétikai szempontokat úgy ötvözni, hogy a versenysport-padló megjelenése a piaci trendekbe is illeszkedik. E két új termékcsalád tavalyi értékesítése meghaladta a 180 ezer négyzetmétert, az ebbŇĎl származó árbevétel pedig a 600 millió forintot.

 

SebŇĎk Katalin, az NKFI Hivatal elnökhelyettese kiemelte: „Magyarország innovációs teljesítménye folyamatosan javul, az Európai Innovációs Eredménytábla alapján hazánk összesített mutatója a tavalyi 73-as értékrŇĎl 76-ra emelkedett. Ebben oszlopos szerepet játszott a vállalkozói és vállalati réteg tevékenysége is. Az NKFI Hivatal célja, hogy lehetŇĎséget biztosítson az innovációs szereplŇĎk számára, többek között pályázati források révén, melyre az idei évben 182 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre.”

 

Dunai Péter, az MKIK fŇĎtitkára elmondta: „Nagy öröm számunkra, hogy a mai hightech világban, amikor már az ŇĪriparhoz és a digitalizációhoz köthetŇĎ innovációk a legkeresettebbek, egy ilyen hagyományos, de annál jelentŇĎsebb termék nyerte el a kamara innovációs díját. A Graboplast innovációja a tekintetben is kiemelkedŇĎ, hogy gyorsan reagálva a pandémia által generált higiéniai problémára egy olyan megoldást biztosít a piac számára, amely innovatív és szinte egyedülálló.”

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció