A BIM lehet a magyar √©p√≠tŇĎiparban √ļj korszakot nyit√≥ var√°zsige

A magyar építŇĎiparban hiánypótló és a digitalizációt középpontba helyezŇĎ képzést indított februárban a Budapesti MŇĪszaki Egyetem ÉpítŇĎmérnöki Kara. A BIM (Building Information Modeling) szakmérnök továbbképzési szakon a nagy érdeklŇĎdés miatt már az elsŇĎ félévben az eredetileg tervezett létszám kétszeresével kezdŇĎdött meg az oktatás. A 37 hallgató többsége fiatal, a közelmúltban diplomázott szakember, kisebb részben már gyakorlatot szerzett BIM menedzser. ÉgetŇĎ szükség lesz a tudásukra a magyar építŇĎipar digitalizációjának felgyorsításában.

A szakmai háttérrŇĎl a karon megalakult BIM oktatói közösség gondoskodik, a gyakorlati képzésbe bevonják a MŇĪegyetem vállalati partnereit.  Régóta fennálló piaci igény alapján jött létre képzés a BME-n, nem volt eddig a hazai felsŇĎoktatásban az elméletet és gyakorlatot is magába foglaló oktatás ebben a témakörben.  

 

Mi az a BIM?

A BIM angol betŇĪszó, a Building Information Modeling, magyarul építmény-információs modellezés kezdŇĎbetŇĪibŇĎl áll össze. A kifejezés azt a világ építŇĎiparában rohamosan terjedŇĎ eljárást, a résztvevŇĎk együttmŇĪködésén alapuló, digitális megoldásokra és valós idejŇĪ információcserére alapozott munkamódszert takarja, amely növeli a hatékonyságot, csökkenti a költségeket. A BIM használatával egy épület teljes életciklusa végig kísérhetŇĎ, pontosan dokumentálható, a tervezési folyamattól kezdve az üzemeltetésen át a teljes felújításig vagy a lebontásig. 

 

Kihívások a hazai építŇĎiparban

A koronavírus-járvány várható enyhülésével gyorsan magára találó és ismét növekedési pályára álló magyar építŇĎiparban az iparági szakértŇĎk és a szakmai felmérések szerint a képzett munkaerŇĎ hiánya mellett a technológiai lemaradás akadályozhatja a fejlŇĎdést. Biztató jel, hogy Magyarországon ma már BIM alapon tervezik a nagy beruházásokat, a digitalizáció már elérte a tervezési és a logisztikai területet, a kivitelezésben azonban még kevésbé van jelen. Komoly feladatok vannak még az adatgyŇĪjtésben és digitalizációban, de amint ennek is lesz eredménye, már képes lesz fejlŇĎdni és hatékonyságot növelni az építŇĎipar.

A lehetséges megoldás

Az építŇĎipari és épületüzemeltetési folyamatok (a kivitelezést is beleértve) digitalizációjában azok a széles körben elterjedt, könnyen kezelhetŇĎ szoftverek, alkalmazások jelentik a kézenfekvŇĎ megoldást, amelyek a BIM valamennyi elŇĎnyét képesek kihasználni. 

 

„Ma már nem kell fotókat küldözgetni, telefonálgatni, e-maileket váltani akkor, ha a kivitelezési folyamatban esetleg változtatni kell a 3D-ben elkészített eredetei terveken egy építkezésen. A megfelelŇĎ alkalmazás használatával ezeket az információkat már magukban a tervekben is fel tudják tüntetni, meg tudják osztani egymással az adott projekt résztvevŇĎi, amivel idŇĎt és pénzt takarítanak meg” – mondja Simon Szilárd, a bécsi székhelyŇĪ, a világ 46 országában több mint 10 ezer ügyféllel és csaknem 100 ezer felhasználóval rendelkezŇĎ PlanRadar magyarországi részlegének vezetŇĎje. Az alkalmazásoknak köszönhetŇĎen a felhasználók jelentŇĎsen csökkenthetik az adminisztrációra, valamint a hibák feltárására és elhárítására fordított idŇĎt, amivel növelik a hatékonyságot, javítják a minŇĎséget. Az átállás nem megy varázsütésre, de a BIM nem is varázsige, hanem a hosszútávú megoldás a hazai építŇĎipar gondjaira.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció