Éjszakai napelem? Csodák márpedig vannak!

A napelemek világában sok csodálatos dolgot fedezhetünk fel, hasznos és érdekes információkat ismerhetünk meg, és természetesen elámulhatunk az újabb és újabb fejlesztéseken, amelyek egyre hatékonyabbá teszik a nap energiájának hasznosítását.

Szokás mondani, hogy ez a jövő! Hát a napelemek fejlődésére ez százszorosan, ezerszeresen igaz! 

Legyen szó a napelemes rendszerek akár lakossági, akár vállalati alkalmazásáról, érdemes képben lenni és képben maradni a megújuló energiaforrások terén, hisz otthonunk vagy vállalatunk működésének költségeit jelentősen csökkenthetjük általuk. A napelemes rendszer értékálló és hosszú távú befektetés, amely a hosszú élettartamához képest rövid idő alatt megtérül, visszahozza az árát. Növeli az épület értékét, amelyre telepítve lett, továbbá környezettudatosságot tükröz, ami napjainkban, amikor a klímaváltozás és a klímaválság mindennapos beszélgetések vezérfonalai, rendkívül fontos tényező mindenki számára.

A napelemes rendszer működése

A napelemes rendszer működése során a panelek összegyűjtik a fotonokat, amelyekből egyenáramot gyűjtenek. Ezt az egyenáramot alakítja váltóárammá az inverter. A váltóáram pedig már közvetlenül hasznosítható energiaforrás valamennyi elektromos eszköz számára. 

Az első napsugarakkal elkezdődik az energiatermelés, de maximális fokozatra akkor kapcsol a napelem, amikor a nap a legmagasabban jár és a legerősebben bocsátja ránk sugarait. A napfény csökkenésével egyre gyengül a teljesítmény, sötétben pedig értelemszerűen nem működik. 

A működés tehát nem folyamatos, viszont amikor például a legnagyobb fokozaton “pörög”, akkor jellemzően messze felülmúlja a fogyasztói igényeket. Ilyenkor jön képbe az áramszolgáltató, akivel egy kis adok-kapok rendszerben a többlettermelés és az alultermelés is nagyszerűen kiegyenlíthetővé válik. Emellett vagy ehelyett akkumulátorok is gyűjthetik és tartalékolhatják még az áramot, ínségesebb időkre. Ez tehát a napelem: nappal működik, éjjel szundizik.

Éjjeli energiagyűjtés napelemmel - egyszerűen nincsenek lehetetlenek!

Kapják fel a fejüket, hölgyeim és uraim, ugyanis létezik, megszületett, nem csalóka ábrándkép többé: létezik olyan “napelem”, amely nemcsak nappal, hanem éjszaka is képes energiát termelni!

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció