Rekordsz√°m√ļ versenyzŇĎ vett r√©szt Magyarorsz√°g legnagyobb informatikai verseny√©n

Az online zajló e-Hód versenyre tanáraik nevezhettek be hazai általános-, és középiskolás diákokat, akiknek informatikai gondolkodást igénylŇĎ feladatokat kellett megoldaniuk. Idén 249 iskola több mint 29 ezer diákja csatlakozott a megmérettetéshez.

Az e-Hódot a BEBRAS* részeként tíz éve rendezi meg Magyarországon a Neumann Társaság az ELTE Informatikai Karával közösen. A járványhelyzetre való tekintettel a verseny szervezŇĎi idén lehetŇĎvé tették azt is, hogy a tanáraik által benevezett gyerekek ne csak az iskolából, hanem otthonról is megválaszolhassák a feladatokat.

 

2020-ban még a járványhelyzet ellenére is a tavalyinál több, összesen 249 iskola 29 341 diákja vett részt az e-Hódon. (Tavaly 202 hazai  iskola 27 702 diákja mérte össze tudását.) Idén elŇĎször - külön kategóriában - tanárok is megmérethették magukat a versenyen, közel százan vállalkoztak a feladatra.

 

Mivel az e-Hódon nem klasszikus programozási feladatok vártak a versenyzŇĎkre, ezért ilyen jellegŇĪ elŇĎképzettségre sem volt szükség, a megoldás strukturált és logikus gondolkodást igényelt. Az e-Hódon öt korcsoportba osztva vehettek részt diákok negyediktŇĎl tizenkettedik osztályig, egy-egy iskolai tanóra keretében, akár digitális oktatás keretében, otthonaikból is.

 

“A megmérettetés szervezése és lebonyolítása nagy munka, de a lelkes tanárok nélkül lehetetlen. Örömmel tölt el minket, hogy évrŇĎl évre egyre többen vesznek részt a versenyen és hogy sok pozitív visszajelzést kapunk, amelyek megerŇĎsítenek minket abban, hogy szükség van ilyen jellegŇĪ, érdekes és motiváló feladatokat felvonultató kezdeményezésekre” - mondta el Pluhár Zsuzsa, az ELTE Informatika Karának tanársegédje, a Neumann Társaság Közoktatási Szakosztályának elnöke, a verseny fŇĎszervezŇĎje.

 

“Örömünkre szolgál, hogy a járványhelyzet közepette is le tudtuk bonyolítani az e-Hódot, sŇĎt, online jellegébŇĎl adódóan a verseny még támogatni is tudta a hazai tanárok munkáját, hiszen egy teljes tanórára elegendŇĎ feladványt kellett megoldania az ezen induló gyerekeknek” - jegyezte meg dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

 

A 2020-as e-Hód szakmai támogatója a 4iG, amely többek közt a Senior korcsoport legjobban szereplŇĎ diákja számára ajánlott fel ösztöndíjat. A versenynek ugyanakkor bármely résztvevŇĎ a nyertese lehet, ha képes hibátlanul megoldani a feladatokat. A kihívást hiba nélkül teljesítŇĎ diákokat a szervezŇĎk egy személyes döntŇĎre invitálják 2021 elsŇĎ felében (a pontos idŇĎpontról majd a járványhelyzet függvényében döntenek). Ezen az eseményen további extra feladatok várják ŇĎket, amelyek megoldásáért különbözŇĎ jutalmak várnak rájuk.

 

_________________

* Nemzetközi informatikai és számítógép-készség verseny

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció