Milliárdos befektetést kapott a magyar 3D nyomtatógyártó

A koronavírus elleni küzdelem több iparágban is tovább erŇĎsítette a 3D technológia jelentŇĎségét és lehetŇĎségeit. A 3D nyomtatás a jövŇĎben a költséghatékonyság növelését és a folyamatok egyszerŇĪsítését hozhatja a gyártási folyamatokban, ezzel is segítve a járvány elleni védekezést. Ezt a piaci lehetŇĎséget ismerték fel a 2014-ben létrehozott, 100%-ban magyar tulajdonú CraftUnique Kft. új befektetŇĎi is, akiknek érkezése fontos mérföldkŇĎ a vállalat életében. A Solus Capital Kockázati TŇĎkealap-kezelŇĎ Zrt. és a MIELL Quality Kft. 1 milliárd forinttal és szakmai tudással is támogatja a jövŇĎben a CraftUnique Kft-t.

A 100%-ban magyar kézben lévŇĎ, MKB Pénzügyi Csoporthoz tartozó Solus Capital Kockázati TŇĎkealap-kezelŇĎ Kft. 2020 nyarán fektetett be 781 millió forintot a CraftUnique-ba. A Solus Capital elsŇĎsorban nagy növekedési potenciálú, modern technológiákra alapozó KKV-k támogatását végzi, amelybe a 3D nyomtatógyártó tevékenysége is maximálisan beleillett.  Szombati András a Solus Kockázati TŇĎkealap-kezelŇĎ Zrt. senior portfoliómanagere szerint fontos, hogy a CraftUnique magyar tulajdonban lévŇĎ, innovatív; saját fejlesztésŇĪ 3D nyomtatási technológiát használó és fejlesztŇĎ társaság, mely már jelenleg is igen erŇĎs referenciákkal – és a folyamatos fejlŇĎdésének is köszönhetŇĎen – komoly hazai és nemzetközi növekedési kilátásokkal bír. A CraftUnique-nak több olyan erŇĎssége is van, amelyek együttesen és külön-külön is vonzó befektetési célponttá tették a társaságot a Solus számára. 

 

 

Idén zárult le az több lépcsŇĎs tŇĎkeemelés is, melynek részeként a MIELL Quality Kft. – szintén új befektetŇĎként – 300 millió Ft-tal erŇĎsítette a vállalat tŇĎkéjét.  Ez az együttmŇĪködés hosszabb távlatait mutatja az autóipar és a 3D nyomtatás között. A MIELL amellett, hogy professzionális szolgáltatásokat nyújt autógyárak, autóipari beszállítók, egyéb ipari szektorban mŇĪködŇĎ gyárak részére, partnereit minŇĎségellenŇĎrzési tevékenységgel, speciális javítási, gyártósori támogatással, illetve interim szolgáltatással is ellátja. A befektetŇĎ tulajdonosa és vezetŇĎje, Botfa Bálint meglátása szerint a 3D nyomtatóknak, vagyis az additív gyártási technológiának komoly jövŇĎje van, és hatalmas lehetŇĎségek rejlenek ebben az iparágban. 

 

 

A CraftUnique megalakulása óta ez a legnagyobb tŇĎkebevonás, amely rávilágított arra is, hogy a CraftBot 3D nyomtató bevezetése óta a vállalat már kinŇĎtte startup státuszát, s egy nemzetközileg sikeres céggé alakult át. Sok iparággal ellentétben a 3D nyomtatás piacának kedveztek az idei év gazdasági változásai, hiszen a legtöbb gyártó cég felismerte a technológia hasznosságát. Ennek egyik oka, hogy az egyre inkább akadozó beszállítói lánc egyszerŇĪen lerövidíthetŇĎ 3D nyomtatókkal, hiszen egyre több alkatrész vagy legalább azok prototípusai akár helyben, pár óra alatt ki is nyomtathatóak. Ennek a trendnek, illetve a CraftBot Flow generáció által kínált, legújabb technológiával felszerelt, de ár-érték arányban rendkívül piacképes termékeknek köszönhetŇĎ, hogy a hazai 3D nyomtatás piaca rendkívüli módon és ütemben fejlŇĎdik. 

 

 

A 3D nyomtatógyártó cégnek különösen fontos volt, hogy új partnerei szakmai tudásukkal is segítsék a vállalat további fejlŇĎdését.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció