Intelligens algoritmus √°ll√≠tja √∂ssze az iskolai men√ľt

Az ENSZ világélelmezési szervezete, a World Food Programme integrált információs rendszerének segítségével ugyanannyi pénzbŇĎl jóval több gyermeknek lehet tápláló ételt biztosítani az elmaradott országokban. Az online eszköz fejlesztésében a legnagyobb magyar big data cég, a Starschema is jelentŇĎs szerepet vállal.

A világ 60 legszegényebb országában a számítások szerint nap mint nap több mint 70 millió gyermek érkezik éhesen az iskolába. Bár többségük legalább egyszer kap ételt a helyszínen, annak minŇĎsége és tápértéke a legtöbb esetben nem éri a megfelelŇĎ szintet.

 

A World Food Programme (WFP) 2019-ben egy olyan információs rendszer fejlesztésébe kezdett, amely innovatív megoldást ad a problémára. A PLUS School Menu Optimizer névre keresztelt eszköz egy rendkívül összetett algoritmus segítségével állít össze komplett menüsorokat az egyes iskolákra szabva. A számítások során olyan adatokra támaszkodik, mint a lokális termelŇĎknél elérhetŇĎ alapanyagok, szezonális kínálat, árak, szállítási költségek, helyi étkezési szokások és receptek.

 

Fotó: WFP / David Fernández

 

A rendszer elsŇĎ éles bevetésére 2019 második felében került sor az ázsiai Bhután egyik elmaradott régiójában. A végeredmény igazolta a fejlesztŇĎk várakozásait: a szoftver használatával az ugyanazt a tápértéket tartalmazó ételadagot 20 százalékkal kisebb költséggel állították elŇĎ, míg a rendelkezésre álló pénzkeretbŇĎl összességében 70 százalékkal több élelmiszert szereztek be a helyi termelŇĎktŇĎl.

 

Az üzleti intelligencia és big data szolgáltatásokat nyújtó Starschema Kft. idén januárban csatlakozott a projekthez. A magyar csapat felelŇĎs elsŇĎsorban az összetett fejlesztési munka technikai hátterének biztosításáért, a kapcsolódó rendszerek integrációjáért és azért, hogy a bonyolult kalkulációk elvégzéséhez megfelelŇĎ számítási teljesítmény álljon rendelkezésre. Részben a Starschema szakértŇĎinek munkája teszi lehetŇĎvé, hogy a WFP már idén további országokra terjessze ki az iskolai étkeztetést támogató programját.

 

A Starschema és az ENSZ együttmŇĪködése egészen 2017-ig nyúlik vissza. A világszervezet és annak intézményei azóta alkalmazzák a budapesti csapat fejlett adatelemzési és adatvizualizációs megoldásait. Földi Tamás, a Starschema ügyvezetŇĎje szerint a cég évek óta tudatosan keresi az ilyen jellegŇĪ kihívásokat. „A WFP-vel közös munka a társadalmi felelŇĎsségvállalás egy újabb megnyilvánulása részünkrŇĎl, amikor anyagi támogatás helyett saját szaktudásunkat rendeljük egy fontos ügyhöz. Az egészséges és jól táplát gyermekek jobban tanulnak, és nagyobb eséllyel lesznek képesek olyan ismereteket elsajátítani, amelyek birtokában jobb és teljesebb életet élhetnek. Jó érzés, hogy ehhez közvetve és közvetlenül is hozzájárulhatunk munkánkkal” – fogalmazott Földi Tamás.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció