A d√∂nt√©shoz√≥k fele szerint a mesters√©ges intelligencia vesz√©lyezteti a munkahelyeket a p√©nz√ľgyi szektorban

Az EOS Csoport európai fizetési szokásokat vizsgáló tanulmánya szerint a magyarországi vállalatok 57%-a magas- vagy nagyon magas fokon digitalizált megoldásokkal kezeli kintlévŇĎségeit. Minden második megkérdezett cég jelezte, hogy a fizetési felszólítás folyamata nagyrészt vagy teljes egészében digitalizált a vállalatánál – derült ki a 17 országban elvégzett, 3400 megkérdezett szakértŇĎ álláspontját összesítŇĎ tanulmányból. 

A vállalatok döntéshozói a mesterséges intelligenciáról Magyarországon és Európában egyaránt szélsŇĎséges véleménnyel rendelkeznek. A hazai megkérdezettek 54%-a gondolja úgy, hogy az MI veszélyezteti a munkahelyeket a kintlévŇĎség-kezelés területén, míg Európában a megkérdezettek 47%-a vélekedett hasonlóan. 36-36% úgy érzi, hogy ez a technológia teljesen túlértékelt, és 16% (Magyarország), illetve 19% (Európa) tudja elképzelni, hogy a mesterséges intelligencia teljes mértékben el tudja végezni a kintlévŇĎség-kezelési feladatokat.

 

Magyarországon 22% a késedelmes vagy ki nem fizetett számlák aránya. A cégek képviselŇĎit arról is megkérdezték, hogy ezek milyen következményeket okoznak vállalatuk számára. A válaszadók leggyakrabban a profitkiesést (52%), a pénzforgalmi gondokat (41%) és a magasabb fizetendŇĎ kamatköltségeket (42%) említették. Ezen következményekre a vállalatok 31%-a áremelésekkel, 27%-a a befektetések leállításával, 23%-a pedig elbocsátásokkal és a felvétel befagyasztásával reagál. Minden ötödik magyar cég (19%) konkrétan veszélyben is érzi a mŇĪködését a mindennapi fizetési problémák miatt.

 

Kraszna Tamás, az EOS Magyarország fedezetlen követeléskezelési osztályának vezetŇĎje kiemelte, hogy a követelések gyors és szakszerŇĪ kezelése hatással van a gazdaság egészére: „Fontos, hogy a késedelmes kintlévŇĎségeket minél korábbi fázisban kezdjük kezelni, mert ilyenkor még jobbak a kilátások, mint egy korosabb követelés esetén. A törlesztéseket jelentŇĎsen meggyorsíthatják a digitális fizetési módok, amelyeket a kutatás adatai alapján jelenleg 4 magyar vállalat közül csupán egy kínál fel ügyfeleinek. Ezek közé tartoznak az online fizetési platformok, a mobiltárcák, de láttunk olyan európai vállalatot, amelynél lehetséges akár kriptovalutában is törleszteni a kintlévŇĎséget” – mondta el a kutatás kapcsán Kraszna Tamás.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció