A projektmenedzserek bevezethetik G√∂rg√©nyi Istv√°n v√≠zilabda edzŇĎ csapatelm√©let√©t

Vannak, akik évekig tanulják a projektmenedzsmentet, mások alkalom szülte megbízások kapcsán válnak szakemberré. A szakma még 2018-ban sem telített, sŇĎt évrŇĎl-évre egyre több pozíció nyílik. A jó vezetŇĎi készségek itt elengedhetetlenek, de a komplex, rendszerben való gondolkodásmód és a hatékony idŇĎmenedzsment ugyanolyan fontos, mint a jól megválasztott humánerŇĎforrás. A Projektmenedzsment Fórum idén április 5-én hozza össze a szakmabelieket, akik tudásuk megosztásával egymást segíthetik a fejlŇĎdésben és a projektek profi szintŇĪ megvalósításában.

Bármilyen kivitelezendŇĎ elképzelésrŇĎl, feladatról is legyen szó, a projektmenedzsment folyamatok öt jól elhatárolt lépésre bonthatók: indítás, tervezés, végrehajtás, kontroll és befejezés. Mindezt egy embernek kell kézben tartania, aki adott költségvetéshez igazodva, a vállalatvezetŇĎség célkitŇĪzéseit szem elŇĎtt tartva irányít és motivál egy csapatot. A projektmenedzserek dolgát tovább nehezíti, hogy sokszor az érdekellentétek középpontjában állnak. A projektek résztvevŇĎi különbözŇĎ szervezetek vagy azon belüli egységek delegált dolgozói, identitásuk pedig divíziójukhoz köti ŇĎket, így talán az egyik legnehezebb feladat praktikus módszereket alkalmazva csapattá kovácsolni a több irányból érkezett dolgozókat. 

 

Csapatjátékban jelenleg az egyik legnépszerŇĪbb módszert Dr. Görgényi Istvánnak köszönhetjük, aki válogatott vízilabda múltja után jogi doktori diplomát szerzett, valamint szakedzŇĎi karrierbe fogott. Irányítása alatt vált az ausztrál nŇĎi válogatott olimpiai bajnokká. A csapatok mŇĪködését jól átlátva kidolgozta a Hunting Territory (Vadászterület) csoportdinamikai módszert, amelyet az április 5-i Projektmenedzsment Fórumon egy kerekasztal beszélgetés keretei között fejt ki, ezzel is segítve a csapatvezetŇĎk mindennapi munkáját. 

 

dr. Prónay Gábor címzetes egyetemi docens szerint mindemellett ma már illik gondolni azokra is, akik alkalom szülte pillanat okán válnak projektmenedzserré, és igyekeznek átadni számukra is azokat a viselkedésformákat és gondolkodásmódokat, amelyek segítenek a profi munkavégzésben.

 

– Fontos, hogy a nagyobb volumenŇĪ projektek kivitelezŇĎi betekintést adjanak munkájukba, az elŇĎadó szakemberek pedig valóban aktuális témákra reflektáljanak, legyen szó államigazgatási, építŇĎipari, médiaszakmai vagy éppen autógyártási projektekrŇĎl. Körbejárjuk a döntéshozási mechanizmusokat, új megközelítéseket és megoldásokat mutatunk, de beszélnünk kell azokról a soft skillekrŇĎl is, amelyek nélkül nem lehet ehhez a szakmához állni. SŇĎt, idén már a környezetvédelem és a fenntarthatóság témaköre is a megvitatandó témák között szerepel – mondta el Prónay Gábor, a Projektmenedzsment Fórum szervezŇĎbizottsági elnöke.

 

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) által dedikálta rendezvény idén a Danubius Hotel Flamencoban kap helyet, további részletek a honlapon találhatók.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció