Egy kerékpár áráért elindíthatjuk a gyereket a technológiai pályán?

A 2018-as CES (Consumer Electronics Show) startup cégekre fókuszáló területén találkozhattunk a Raspberry Pi mini pc egyik variánsával, amely érintŇĎképernyŇĎjével és remek grafikájával segíti majd a gyermekeket elmélyedni a technológia világában.  

RemélhetŇĎleg az ilyen eszközökkel elég gyermeket állítunk a technológia pozitív oldalára, és ez biztonságot jelenthet mindannyiunk számára – hiszen, ha ezt tesszük, jobb eséllyel kevésbé kell védekeznünk a késŇĎbbi támadásaik ellen. Az ESET különféle programokon keresztül készíti fel a fiatalokat a jövŇĎ technológiáira, hogy megvédhessék digitális életüket az egyre fejlettebb fenyegetések ellen.

 

A gyermekeknek kódolást tanító drag-n-drop interfész csak egyike annak a számtalan technológiai projektnek, amely elég olcsó és egyszerŇĪ ahhoz, hogy egy átlagos család is megvásárolhassa a gyerekeinek. 

 

Manapság találkozhatunk olyan mesterséges intelligenciával felvértezett eszközökkel, amelyeket rákapcsolhatunk olyan apró számítógépekre is, mint a Raspberry Pi, így a szokásostól eltérŇĎ fejlesztési és tesztelési lehetŇĎségeket kaphatunk, illetve ezek elég erŇĎsek ahhoz, hogy egyszerre futtassanak operációs rendszert és támogassák a tanulást segítŇĎ hardveres fejlesztéseket. Ezek segítségével mŇĪködtethetünk olyan reléket, amelyek ki- és bekapcsolják otthoni eszközeinket, vagy egy LIDAR szenzor révén érzékelhetjük a számítógépeket körülvevŇĎ eszközöket, illetve robotot is irányíthatunk egy Raspberry Pi géppel. Ezek a rendszerek annyiba kerülnek, mint egy jobb típusú gyermek kerékpár, és rengeteget segíthetnek egy késŇĎbbi technológiai karrier felépítésében. 

 

Az egyik oka annak, hogy a fiatalok mégsem érdeklŇĎdnek nagy számban a technológiai karrier iránt, az lehet, hogy a gyermekek ugyan kapcsolatba kerülnek a magasabb szintŇĪ technológiával, azonban ezek mélyebb értelmezése távolinak, kevésbé hozzáférhetŇĎnek tŇĪnhet számukra. Manapság már léteznek a kódolást iskolarendszerben oktató képzések, ahol a hallgatók saját érdeklŇĎdésük szerint, videók és oktatóanyagok alapján készíthetnek menŇĎbbnél menŇĎbb dolgokat. A 2018-as CES kiállításon számtalan apró modullal találkozhattunk, amelyek a jövŇĎ nagy fejlesztéseiben játszhatnak fontos szerepet. Ezt a trendet követve a fejlesztŇĎk következŇĎ generációja kapukat dönthet majd le.

 

 

Az ESET a Cyber Boot Camp és a Securing Our eCity projektjeivel rengeteg energiát fektet az új generáció támogatásába és oktatásába, hiszen fontosnak tartja, hogy a mai gyerekek megtanulják megvédeni magukat a jövŇĎbeli támadásokkal szemben. Ehhez azonban a gyerekeknek elŇĎször meg kell ismerniük ezeknek a technológiáknak a mŇĪködését. Magyarországon például a Hello World táborok kapcsán találkozhatnak a gyerekek az ESET szakembereivel, de számos oktatási intézményben is tartanak elŇĎadásokat a biztonságos digitális világ témakörében.

 

Azok a gyerekek, akik korán elkezdenek érdeklŇĎdni a technológia iránt és ehhez segítségként megkapják a megfelelŇĎ eszközöket is, hosszú utat járhatnak be ezen a pályán és élvezetes dolgokat fejleszthetnek majd.  A Raspberry Pi platform alapítója oktatási területrŇĎl indult, így hisz abban, hogy a tanulásban úgy segíthetjük a legjobban a gyermekeket, ha a problémákat lefordítjuk az ŇĎ nyelvükre.

 

Ha elég gyermek érdeklŇĎdik a technológia etikus oldala iránt, úgy nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. Ha azonban a tudásvágyukat nem tereljük az etikus felhasználás irányába, akkor a jövŇĎben könnyen olyan veszélybe kerülhetünk, amelyben talán éppen ellenük kell majd védekeznünk.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció