A hackerek szerint a hagyományos IT-biztonsági technológiák elavultak

Az adatveszt√©sek fŇĎ oka az emberi hiba ‚Äď a felhaszn√°l√≥k sokszor belef√°radnak a szab√°lyok betart√°s√°ba

Hackerek körében végzett felmérést a Thycotic az év egyik legnagyobb IT-biztonsági eseményén, a Las Vegas-i Black Hat 2017 konferencián. A kutatás szerint a hagyományos határvédelmi technológiák (tŇĪzfalak, antivírus szoftverek) elavultak, a bizalmas adatokhoz pedig a privilegizált (adminisztrátori) fiókokon keresztül lehet a legkönnyebben hozzáférni.

 

A 250 hacker megkérdezésével készült felmérés szerint a vállalatok bizalmas adataihoz legegyszerŇĪbben az adminisztrátori fiókokon keresztül lehet hozzájutni (32%), amelyet az e-mail fiókok (27%) és a végpontok (21%) követnek. 73% szerint a hagyományos határvédelmi eszközök, mint az antivírus szoftverek és a tŇĪzfalak elavultak és egyszerŇĪen megkerülhetŇĎk. A hackerek tevékenységét leginkább a többfaktoros azonosítás és a titkosítás nehezíti, a leghatástalanabbak pedig a behatolásmegelŇĎzŇĎ rendszerek (IPS).

 

A hackerek 85%-a szerint emberi hiba áll az adatvesztések mögött. Ennek oka, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik a felhasználókra, akik egy idŇĎ után belefáradnak a biztonsági szabályok betartásába. A felhasználók 35%-ának a jelszavak fejben tartása és a folyamatos változtatása jelenti a legnagyobb gondot, de a túl sok információ (30%), a védekezéshez szükséges folyamatos frissítések (21%), és az állandó kiberfenyegetések (15%) is problémát jelentenek.

 

 

Mit tehetünk a jobb biztonságért?

  • Automatizáljuk az adminisztrátori fiókok kezelését és védelmét.
  • Használjunk többfaktoros azonosítást legalább az adminisztrátori fiókokhoz.
  • Alkalmazzunk felhasználó-központú megközelítést az IT-biztonságban: egyszerŇĪ rendszer, egyszerŇĪ használat.
  • Titkosítsuk adatainkat
  • Tartsunk rendszeres oktatásokat a vállalatvezetŇĎknek az IT-biztonságról.

 

„Az adminisztrátori fiókok jelszómenedzsmentje a modern eszközökkel jóval egyszerŇĪbben, villámgyorsan megvalósítható a régebbi, csillagháborús rendszerekhez képest. A kisebb cégek a Thycotic Secret Server ingyenes verziójával is komoly javulást, és akár (e tekintetben) GDPR-megfelelŇĎséget érhetnek el. Komplexebb feladatokra, akár több száz adminisztrátor menedzsmentjére természetesen a fizetŇĎs változatokat ajánljuk” – mondta Nemes Dániel, a hazánkban a Thycotic-ot képviselŇĎ biztributor elnöke. „A rendszer ráadásul tartalmazza a webes szolgáltatások jelszómenedzsmentjét is, ami kifejezetten az üzleti felhasználók céges fiókjainak a kezelésére szolgál, automatizálva az online üzleti alkalmazások jogosultságkezelését” – tette hozzá.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció