J√°nosi MarcellrŇĎl, a neves informatikusr√≥l k√∂zter√ľletet neveztek el

Mint azt az NJSZT hírül adta, a III. kerületi Szél utcából nyíló, eddig névtelen terület Jánosi Marcell köz lesz ezentúl. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság kezdeményezése és a III. kerületi önkormányzattal folytatott kitartó egyeztetés nyomán a FŇĎvárosi KözgyŇĪlés 2017. június 14-i ülésén elfogadta, hogy közterület ŇĎrizze a magyar informatika kiemelkedŇĎ úttörŇĎje, Jánosi Marcell (1931-2011) emlékét.

 

 
Az egykor Óbudán mŇĪködŇĎ Budapesti Rádiótechnikai Gyár (BRG) Állami-díjas magnótechnikai fŇĎkonstruktŇĎre a BRG MCD-1 mikrofloppy feltalálójaként, azaz a világ elsŇĎ kazettás floppyját megalkotó mérnökként került be a köztudatba.
 
Jánosi Marcellt az MCD-1 megalkotásakor nem vette körbe támogató szakmai közeg a cégénél, így végül nem a magyar gyártmány, hanem annak külföldi klónjai, a 3 és 3.5 inches floppylemezek terjedtek el a világon.
 
Az Óbudai Egyetem tiszteletbeli professzora munkásságát az NJSZT kiemelkedŇĎ fontosságúnak tartja, ezért a Társaság Informatika Történeti Kiállításában a legjelentŇĎsebb magyar informatikusok között mutatja be (http://ajovomultja.hu/informatika-nagyjai).
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció