Okos gyár koncepciót mutatott be az Ericsson partnereivel a Mobil Világkongresszuson

Az Ericsson, a China Mobile és az Intel a 2017-es Mobil Világkongresszuson mutatta be a Connected Factory (Okos Gyár) koncepcióját, mely az Ipar 4.0 és a dolgok internete (IoT) technológiájára épül. A koncepció egyik fŇĎ eleme egy hálózatba kapcsolt csavarhúzó. A próbaüzem az Ericsson Panda Communication Company-ben - az Ericsson független, rádiótermékeket gyártó leányvállalatában – zajlott Nanjingban.

Körülbelül 1000 precíziós csavarhúzó található a gyárban, amelyek rendszeres kalibrációt és kenést igényelnek a használati idŇĎ során. Ennek a felügyeletét ma kézzel, papíron vezetve végzik. A hálózatba kapcsolt csavarhúzókkal a gyár felváltja a szerszámhasználati adatok kézi követését egy automatizált megoldással. A szerszámok mobil IoT-hálózaton keresztül történŇĎ csatlakoztatásával az összegyŇĪjtött adatok intelligens elemzése lehetŇĎvé teszi az optimális karbantartást.

 

Az elŇĎnyök többek között a szerszámok hosszabb élettartama, és az emberi hibák számának csökkenése az üzemelés során. Az NB-IoT modulokhoz csatlakoztatott mozgásérzékelŇĎkkel rendelkezŇĎ csavarhúzóknak köszönhetŇĎen a gyár felválthatja a csavarhúzók felügyeletét egy automatizált megoldással. 

 

A gyárban több LPWA (kis teljesítményŇĪ, széles lefedettségŇĪ) alkalmazási területen dolgoznak, ilyen például a gyártósor-felügyelet, a raktárfelügyelet és a csomag- és anyagkövetés. A hálózatba kapcsolt, NB-IoT modulokba csatlakoztatott és a szerszámokról valós idejŇĪ adatokat a mobil IoT-hálózatba küldŇĎ mozgásérzékelŇĎkkel rendelkezŇĎ, precíziós csavarhúzó a barcelonai bemutató fŇĎ attrakciója.

 

 

„A mobil  IoT és az Ipar 4.0 kombinációját eddig nem vizsgálták részletesen” – mondta el Chris Houghton, a programért felelŇĎs vezetŇĎ és az Ericsson észak-kelet-ázsiai régiójának igazgatója. – „Az IoT hálózati technológia és a felhŇĎalapú megoldások kombinációja lehetŇĎvé teszi, hogy a gyártócégek a korábbinál sokkal több információhoz jussanak. Az adatok felhasználása a termelékenység javítására nemcsak a vállalatnak jelent elŇĎnyt, de az egész társadalom számára is.”

 

Az Ericsson partnere a China Mobile is elkötelezett a mobil IoT technológia és az ökoszisztéma fejlesztésének felgyorsítása iránt. EgyrészrŇĎl a China Mobile vezeti az NB-IoT szabványok beépítését és egyesítését helyszíni tesztekkel és alkalmazások kidolgozásával a mobil IoT hálózati sémák kutatásához, és a végpontok közötti termékek gyors kifejlesztésének elŇĎsegítségéhez; másrészrŇĎl a vállalat alapította az 5G Joint Innovation Centert, több iparágból és régióból érkezŇĎ partnerek, valamint nemzetközi szervezetek (például GTI és GSMA) egyesítésével, nyílt laboratóriumokat épít, üzleti és termékinnovációkat hoz létre, promotálja az 5G hálózati költségcsökkentést, és dinamikus, innovatív, mindenki számára elŇĎnyös és értékeket megosztó ipari ökoszisztémát épít.

 

Houghton így folytatta: „Az Ericsson elkötelezetten segít a szolgáltatók ügyfeleinek világszerte az IoT, az 5G és a felhŇĎ technológiák elŇĎnyeinek kihasználásában. Globális vezetŇĎ szerepünk és az IoT szabványosításában és alkalmazásaiban szerzett tapasztalataink alapján együtt dolgozunk a China Mobile-lal a hálózatba kapcsolt társadalom teljes potenciáljának kiaknázásán.”

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció