A rossz jelsz√≥ jellemzŇĎi a Kaspersky Lab szerint

Világszerte az internetfelhasználók többségérŇĎl elmondható, hogy nem használnak megfelelŇĎ jelszót ahhoz, hogy hatékonyan védjék magukat az online térben. A Kaspersky Lab által végzett kutatás azt mutatja, hogy az emberek veszélyeztetik az online biztonságukat azáltal, hogy rossz jelszavakat hoznak létre és olyan alapvetŇĎ hibákat követnek el, amelyek messzemenŇĎ következményekkel járnak. 

A kutatás kiderített három tipikus jelszó hibát, amely megnöveli az internethasználat kockázatát: 

  1. a felhasználó ugyanazt a jelszót használja több fiókhoz, ami azt jelenti, ha az egyik jelszó kiszivárgott, akkor további fiókok is védtelenek lesznek 
  2. könnyen feltörhetŇĎ, gyenge jelszavakat készítenek
  3. nem megfelelŇĎen tárolják a jelszavakat, azaz teljesen hasztalanok ennek köszönhetŇĎen

 

"Figyelembe véve a magán- és szenzitív információkat, amit manapság az interneten tárolunk, az embereknek több figyelmet kéne fordítaniuk a hatékony jelszavas védelemre. Ez nyilvánvalónak tŇĪnik, ugyanakkor sokan nem veszik észre, hogy milyen könnyen csapdába eshetnek, ha ilyen egyszerŇĪ jelszó hibákat követnek el. Ezek a hibák gyakorlatilag kinyitják az ajtót a levelezŇĎrendszerünkhöz, a bankszámlánkhoz, a személyes fájlokhoz stb." – mondta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business részleg vezetŇĎje.

 

A kutatások eredményei azt mutatják, hogy az emberek nagy részének (majdnem minden ötödiknek - 18%) próbálták már feltörni fiókját, ezzel szemben mégis kevesen rendelkeznek igazán hatékony jelszóval. Például, az internetfelhasználók mindössze harmada (30%) alkalmaz új jelszavakat a különbözŇĎ online fiókokhoz vagy számlákhoz és aggasztóan nagyarányú ember használja ugyanazt a jelszót minden online fiókjához. Amennyiben az egyik jelszó kiszivárgott, nagy az esélye, hogy további fiókokat is feltörjenek és így további személyes adathoz hozzáférjenek. 

 

 

Az emberek többsége nem hoz létre elég erŇĎs jelszót. Csupán 47% használja a kis- és nagybetŇĪk kombinációját és 64% alkot betŇĪk és számok keverékébŇĎl jelszót annak ellenére, hogy az átlagos felhasználó is úgy gondolja, erŇĎs jelszavakra van szükség az online banki- (51%), az e-mail- (39%) vagy az online bolt fiókok (37%) védelméhez.

 

A tanulmányból az is kiderül, hogy az emberek rosszul bánnak jelszavaikkal – megosztják másokkal és nem biztonságos módszerekkel emlékeztetik magukat, ha netán elfelejtik (pl.: nem megfelelŇĎ biztonsági kérdések). Majdnem minden harmadik ember (28%) megosztotta jelszavát egy közeli családtaggal, és minden tizedik (11%) a barátokkal, lehetŇĎvé téve ilyen módon a jelszavak véletlen kiszivárgását. A felmérésben részt vevŇĎk egyötöde azt (22%) is elismerte, hogy jegyzettömbre írta le a jelszavakat, de ez továbbra is veszélyes, hiába erŇĎs a jelszó, mert mások számára is elérhetŇĎ és látható. 

 

"Az emberek még mindig nagyon egyszerŇĪ hibákat követnek el, amikor jelszavakat hoznak létre. A legjobb jelszavak nem szerepelnek a szótárakban, hanem hosszúak, kis- és nagybetŇĪk, valamint számok és írásjelek kombinációja. Tény, hogy az emberek manapság több online fiókkal rendelkeznek, ezért nem könnyŇĪ megjegyezni az erŇĎs és biztonságos jelszót minden egyes fiókhoz. A jelszókezelŇĎk segítségével azonban létre lehet hozni nagyon erŇĎs jelszavakat, amelyeket tárol az alkalmazás és ezáltal csökkenthetjük a kiberbŇĪnözŇĎk kockázatát az interneten." – folytatta Mochola.

 

A Kaspersky Password Manager biztonságosan tárolja az összes jelszót, címét és hitelkártya adatait, és a felhasználó összes eszközét szinkronizálja, így elegendŇĎ egy mester jelszót megjegyezni.

BŇĎvebb információt a Kaspersky Password ManagerrŇĎl a cég honlapján talál.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció