Ahol a szakma és az oktatás egymásra talál

Számtalan hasznos és nemes célt szolgálhatnak a vállalatok társadalmi felelŇĎsségvállalási (CSR) programjai, az egyik vitathatatlanul legfontosabb az oktatás támogatása. EbbŇĎl esetenként, - mint azt az S&T egyik legutóbbi projektje is mutatja - maga az adományozó is közvetlenül profitálhat.

A szakemberhiány egyre nagyobb kihívások elé állítja a hazai informatikai cégeket, amelyek sokféle módon keresik rá a megoldást. Az S&T Consulting Kft. az utánpótlást néhány éve már részben a középfokú szakoktatásból frissen kikerülŇĎ tehetséges kezdŇĎk felvételével oldja meg. Egyik ilyen kezdeményezése hozott magával egy emlékezetes és mindkét félnek kölcsönösen elŇĎnyös CSR-projektet.  

 

A történet négy évvel ezelŇĎttre nyúlik vissza, akkor került a kŇĎbányai BMSZC Pataky István Híradásipari és Informatikai Szakközépiskolájából az elsŇĎ olyan végzŇĎs diák az S&T-hez, akit Kajdy Adrienn informatika tanár készített fel. A frissen vizsgázott hallgató szakmai tudása oly mértékben megfelelt a várakozásoknak, hogy a tanácsadó cég egy évvel késŇĎbb onnan még három másik diákot is felvett, akik még a záróvizsga elŇĎtt csatlakoztak gyakornokként az informatikai vállalat hálózati szakértŇĎi csapatához. 

 

Az S&T „felvételi bizottsága” újabb egy év múlva már a tanárnŇĎ új munkahelyén, a BMSZC Újpesti Két Tanítási nyelvŇĪ MŇĪszaki Szakközépiskolája és Szakiskolája (UMSZKI) diákjai között kereste a minŇĎségi utánpótlást. A látogatás óta három tehetséges újpesti diák építhette a karrierjét a budaörsi cégnél. 

 

Tavaly aztán az is felvetŇĎdött, hogy mit adhatna cserébe a vállalat a minŇĎségi szakember utánpótlásért – mondja Lenkei Árpád, az S&T szakmai igazgatója. Kiderült fŇĎként olyan hálózati eszközök hiányoztak az oktatótermekbŇĎl, amelyeket a cég éppen akkor cserélt le újabbakra egyik banki ügyfelénél. 

 

Így a leselejtezés helyett ismét hasznos célt szolgálhattak a Cisco hálózati kapcsolói, a Cisco Hálózati Akadémia tananyagát is tanító újpesti iskolában. Az eszközökkel az oktatási intézmény két tantermét szerelik fel, a munkába a nyári szakmai gyakorlat keretében a diákokat is bevonják. 

 

„Az adományt ezen felül a HTTP Alapítvány szakmai rendezvényein is hasznosítjuk, legutóbb a jövŇĎ informatikusi tehetségeit is kutató WorldSkills 2017 budapesti válogatóversenyen tettek jó szolgálatot” – mondja Kajdy Adrienn, aki egyben a HTTP Alapítvány oktatásszervezŇĎje is. 

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció