Különleges vizuális technológiát mutattak be a think.BDPST konferencián

Óriási teljesítményű kivetítőkkel, a mozgást követő Kinect rendszerrel számos show-technikai újdonságot mutatott be a régió legnagyobb innovációs fórumán a Freelusion. A budapesti think.BDPST konferencia itthon még nem látott vizuális megoldásokat vonultatott fel az egyedi, innovatív, all-inclusive 3D event mapping produkciók során.

A szórakoztatóipar magyarországi történelmében először adott vetítési felületet egy művész fellépési ruhája. A régió legnagyobb innovációs konferenciája, a think.BDPST Pesti Vigadóban tartott megnyitóján, a Freelusion által tervezett és kivitelezett előadásban több olyan technikát is bevetettek, amelyekkel korábban senki sem próbálkozott itthon nyilvánosan. „A fényműsor technológiája egyszerre vette figyelembe a helyszín belsőépítészeti jellegzetességeit, az előadás sztoriját, az éneket, a zenét és az énekesnő mozdulatait is. A projekt tervezése legalább annyi időt vett igénybe, mint maga a gyártási folyamat” – mondta Gyöngyösi Balázs, a Freelusion ügyvezetője. 

 

 

Az énekesnő, Moravszki Enikő előadásának történetét a különböző látványtechnikai elemek keltették életre. A felhasznált háromdimenziós videomapping-technikát a Kinect egészítette ki, ami egy új, és eddig kiaknázatlan technikai újításnak számít, hiszen lehetővé teszi az emberi mozgás lekövetését. A Kinectet eredetileg a játékiparba szánták, a vizuális technikában azonban még számtalan lehetőséget rejt a használata.

 

A látványos vizuális effektekhez szükséges eszköztárat jól jellemzi, hogy azok egyenként az otthoni kivetítők fényáramának 10-20-szorosát képesek kibocsátani. A think.BDPST megnyitóján két darab nagy teljesítményű, egy 40 ezer és egy 20 ezer ANSI lumenes projektor biztosította a fényhatásokat – szemben a 2-3 ezer lumenes otthoni berendezésekkel. A nagyobb teljesítményű projektorral egy 20 méter széles falfelületre vetítettek, ahol a videomapping technika szinte életre keltette az épület elemeit. A másik projektor az énekesnő ruháját és a színpadon lévő emelvényt vetítette. Az énekesnő sziluettjének mozgását egy kamera valós időben követte le, ezt egy nagy teljesítményű számítógép kivetített animált képpé alakította át a másodperc töredéke alatt.

 

 

A think.BDPST konferencia helyszínén, a Várkert Bazárban egy 50 méter széles betonfalra készített egyedi videomapping grafikai kompozíciót a Freelusion csapata. A rendezvénysorozaton 12 professzionális projektor segítségével egyszerre üzemeltették a különböző vizuális tartalmakat. Így többek közt egy betonfalra 50 x 4,5 méteres panorámavetítést készítettek 11040 x 864 pixeles felbontásban. A falfelületet 6 darab, egyenként 20 ezer ANSI lumen fényerejű Panasonic PT-DZ21K projektorral vetítették meg, sok esetben az oszlopokon „keresztül”. Az előtérben lévő információs kijelzőt két külön projektor támogatta, míg a StartupMeetup Cornernél egy 3,6 x 3 méteres, különleges, kapcsolható vetíthető fóliát helyeztek ki.

 

A vizuális élmény teljességét szolgálta a LED falakat körülölelő térelemekre, vagyis a konferencia pódiumára vetített Stagemapping. E tartalmat a kis teremben egy, a nagy teremben pedig két darab, egyenként 100 kilogramm tömegű Barco FLM HD20-as projektor szolgáltatta.

 

 

A rendezvénytermek falain körbefutó 43 méter hosszú és 19,2 méter széles pixelfalra is egyedi animáció készült, a két szekcióteremben pedig magas pixelsűrűségű (3,5 milliméter) LED falak szolgáltatták a vizuális élményt. Utóbbiakon jelent meg többek között a think.BDPST konferenciát szervező Antall József Tudásközpont által fejlesztett Twitter-fal, illetve a helyszínről közvetített élő kép.

 

A Freelusion egy világszerte ismert, számos díjjal büszkélkedő nemzetközi csapat, egyedi interaktív tánc-show produkciókkal kápráztatja el a világot. A Freelusion társulata Hong Kongtól Dubajig egyedi koreográfiával vesz részt az exkluzív rendezvényeken. A Freelusion szerepelt a Britain’s Got Talent tehetségkutató show műsorában és lenyűgözte az amerikai tévéshow zsűrijét is az America’s Got Talent tehetségkutatóban.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció