Így lesz nyugdíja a vállalkozónak

Az idő nem múlik el nyomtalanul a cégtulajdonosok felett sem, s előbb-utóbb be kell látni, hogy már nem megy a régi tempó. Sőt, egyszer csak az is megfordul a fejükben, hogy netán valamikor nyugdíjba kéne menni. A kérdés már csak az, hogy megtehetik-e? Ki tudnak-e szállni a napi verkliből anélkül, hogy a cégvagyon látná kárát, vagy a saját jövedelmük zuhanna olyan mértékben, amely már az életszínvonalukat veszélyezteti?

 

Saját és céges vagyonunkat akár azután is megőrizhetjük, ha már visszavonulunk az aktív üzleti élettől. A jelenleg igénybe vehető eszköztár idén a nyugaton már széles körben elterjedt bizalmi vagyonkezelő intézményével bővült. Bőven akad példa arra, hogy a hozzá nem értő kezekbe került jelentős vagyon rövid időn belül semmivé válik, vagy a cégvezető tulajdonos azért nem tud visszavonulni, mert nem látja az utódját.

 

A Piac & Profit konferenciáján megismerkedhet az angolszász jogrendből átvett „trust” jogintézményének hazai változatával, amely megnyugtató megoldást kínál a visszavonulást tervezőknek. De a nyugodt nyugdíjas évekhez vezető számos más megoldásról is szó lesz. A nyugdíj-kiegészítésként szolgáló béren kívüli juttatások sem csupán az alkalmazottaknak járnak például.

 

 

Minél korábban felmérjük, hogy mekkora jövedelemre számíthatunk, ha már nem robotolunk naponta, annál nagyobb az esélye annak, hogy a nyugdíjas éveinkben megfelelő mértékű jövedelmünk lehet. De nem feltétlenül az állami nyugdíjból, hisz az valószínűleg nem fogja fedezni a megszokott életszínvonalunkhoz szükséges jövedelmet.

 

Ám egy vállalkozónak megvan az az előnye, hogy nemcsak az adózott pénzéből gondoskodhat időskoráról, hanem a vállalkozásban lévő pénzeszközökkel is gazdálkodhat attól függően, hogy milyen vállalkozási formában – egyéni vállalkozóként vagy gazdasági társaságban – folytatja a tevékenységét. Másra van lehetősége a személyesen közreműködő tulajdonosnak és másra annak, akinek nincs munkaviszonya a cégében. A BKIK székházában március 13-án az Öngondoskodás vállalkozói módra című konferencián a szakértők minden egyes lehetőséget sorra vesznek.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció