A magyar startup első külföldi lépése

Az Egérút csapata Romániában

Az Egérút nevű intelligens navigációs rendszer, amely Magyarországon már 60 000 felhasználóval rendelkező elindította első külföldi szolgáltatását Romániában, Scurtatura néven. Ezzel hamarosan összehasonlíthatóvá válik a két ország útminősége és forgalmának dinamikája.

 

A magyar startup első külföldi lépése Románia, amelyet a jövőben további országok követnek majd. Androidos készülékekre már ott is letölthető az alkalmazás Scurtatura néven.A szolgáltatást a Kolozsváron működő MicroMapper cég üzemelteti Románia egész területén.

 

Az Egérút egy intelligens navigációs program, ami a felhasználóktól érkező anonim statisztikák alapján számol útvonalat, mely mindig az éppen aktuális forgalmat veszi figyelembe, és a leggyorsabban megtehető útvonalat javasolja a felhasználóknak.

 

 

A román megjelenésnek köszönhetően az Egérút és a Scurtatura anonim felhasználói adatai alapján Bukarest és Budapest forgalma számszerűen összehasonlítható lesz a közeljövőben, és megkapjuk a választ a kérdésre, miszerint Budapesten vagy Bukarestben jobb autózni?

 

Az Egérút nem csak az egyes utak járhatóságát, de minőségét is méri. A telefonban található Accelerometer használatával pontos képet kaphatunk az egyes utakon való rázkódásokról, vagyis az utak minőségéről.

 

Ezen felül minden GPS koordinátán térerősség mérést is végez a csapat a navigációban, így kapva képet az egyes szolgáltatók valós térerő viszonyairól.

 

Az Egérút csapat 100 000 felhasználót vár a következő évben Románia szerte. Hamarosan tehát valós képünk lehet a két ország úthálózatának különbségeiről. A tesztelési adatok már hoztak meglepetéseket, mivel a romániai térerő lefedettség a várakozásoknál jobb értékeket mutatott.

 

A keletkező adatbázisok egyre nagyobb értéket képviselnek. A csapat célja, hogy a közeli jövőben Bécs, Prága, Pozsony, Bukarest és Budapest egy egyesített adatbázisban összehasonlíthatóvá váljék.

 

A magyar és a román alkalmazás is letölthető a Google Play áruházból.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció