Mire használjuk az okostelefont?

forrás: Prím Online, 2015. február 26. 17:09

A Telenor 500 fő megkérdezésével végzett kutatást a felhasználók okostelefonokhoz kapcsolódó szokásairól és a Hipernet hálózatról. A felmérésből kiderült, hogy majdnem annyit használjuk a telefont böngészésre, mint telefonálásra, és a cset népszerűbb, mint az SMS.

Az emberek fele napi szinten használja zenehallgatásra mobilját, a videotelefonálás még mindig nem terjedt el hazánkban. A felhasználók többsége elégedett az általa használt mobilinternet hálózattal, a Telenor ügyfelek pedig kimagaslóan elégedettek a Hipernettel.

 

A kutatás során a Telenor elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a hazai mobilozók mire és milyen gyakran használják telefonjukat, illetve mennyire elégedettek a szolgáltatójukkal. A legnépszerűbb mobiltelefonos tevékenység – nem meglepő módon – a telefonálás lett. Azonban az internet egyre növekvő szerepét mutatja, hogy a második helyre 91%-kal a böngészés került, a csetelés (85%) pedig jelentősen megelőzte az SMS-küldést (64%). Az okostelefonok a 21. század svájci bicskái: a felhasználók 88%-a fényképezik, 72%-a zenét hallgat, 68%-a híreket olvas, 60%-a navigál, 41%-a videókat is néz mobilján.

 

Az alábbi tevékenységek közül melyiket szoktad végezni telefonodon legalább havi rendszerességgel?

 

A telefon mára életünk nélkülözhetetlen részévé vált: a válaszadók több mint a fele (58%) gyakorlatilag állandóan, napi 5-6 órán át használja a telefonját, míg mindössze 3%-uk gondolja azt, hogy a telefon nem játékszer, ezért csak akkor használja, ha szükség van rá.

 

A megkérdezettek 97%-a telepített már legalább egy alkalmazást telefonjára, harmaduk (34%) pedig 20-nál is többet. Az alkalmazások népszerűségi rangsorát a Facebook vezeti 55%-kal, amit csak saját csevegő programja, a Facebook Messenger tudott megközelíteni 41%-os eredménnyel.  A dobogó harmadik fokára a YouTube (31%) került, a pontszerző helyeket pedig a Gmail (30%), a Viber (25%) és az Instagram (18%) foglalták el.

 

Mi a kedvenc alkalmazásod?

 

Az okostelefonon alkalmazást használók 81%-a WiFi-n és mobilneten is internetezik, 12% csak WiFi-n, míg 5% csak mobilneten. A válaszadók harmadának (33%) 500 MB-os csomagja van, de közel ugyanennyien (32%) rendelkeznek 1GB-os, vagy annál nagyobb mobilnet tarifával is.

 

A felmérés arra is rávilágított, hogy a mobilinternetezők többsége elégedett a jelenlegi előfizetésével. A válaszadók legjobban a Telenor Hipernet 4G-t, Magyarország egyik leggyorsabb, negyedik generációs mobilnet hálózatát kedvelik, hiszen a cég ügyfelei közül 76% mondta azt, hogy alapvetően vagy tökéletesen elégedett a Hipernettel.

 

A tableteken és nagyobb kijelzős okostelefonokon tökéletesen élvezhető minden multimédiás tartalom. Nem véletlen tehát, hogy a Telenor streaming alkalmazásokat is kínál a zenerajongók (Deezer), illetve a televízió- és sorozatfüggők (MyTV) számára. Zenét elsősorban útközben (68%) hallgatnak az emberek, de nagyon sokan választják a kikapcsolódásnak ezt a formáját házimunka (36%), illetve tanulás vagy munka (29%) közben is. Televíziót, videókat ugyanakkor elsősorban az otthonukban nézik (72%) a felhasználók, munka vagy tanulás közben csupán 16%, míg útközben 12%.

 

Férfi-női különbségek 

 

Úgy tűnik, a férfiak alaposabban kiaknázzák a telefonjukban rejlő képességeket, hiszen 81%-uk használ alkalmazásokat a telefonján, szemben a nők 61%-ával. A férfiak közel felének (44%) 20-nál is több alkalmazása van, a nők közül csak minden ötödik tölt le ennyi appot (19%).

 

A mobilos videó- vagy tévénézés, a navigáció vagy címkeresés és a mobilvásárlás is erőteljesen férfias tevékenységnek számít. A nők 44%-ával szemben a férfiak 69%-a használja navigálásra telefonját. A videók esetében 26% és 49%, míg a vásárlásnál 16% és 36% a két érték.

 

Az alábbi tevékenységek közül melyiket szoktad végezni telefonodon legalább havi rendszerességgel?

 

Látható az is, hogy a nők sokkal kevésbé érdeklődnek készülékük képességei iránt. Több mint negyedük (28%) nem tudja, hogy 2G-n, 3G-n vagy 4G-n netezik, szemben a férfiak 7%-ával, és közel ugyanekkora hányaduk (23%) nem ismeri mobilinternet csomagjának kapacitását – ez az érték a férfiak esetében mindössze 3%.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38