Business Online

Lexikon S-Z

[1] 2 >   >>  
Kifejezés Magyarázat
Saga Zone Időseknek nyitott brit közösségi portál
Saját célú hálózat Olyan hálózat, amely telekhatáron belül, meghatározott saját felhasználási célból épül ki (beleértve a rádiófrekvenciákat használó távközléőeszközöket is), vagy engedély alapján túlterjed ezen.
Sávszélesség A kommunikációs csatorna információátviteli kapacitása. Analóg áramkörök esetében alapvetően egy adott jel átviteli tartománya, amit az alsó és a felső határfrekvenciával határoznak meg, mértékegysége a Hertz (Hz) (másodpercenkénti periódusszám). Újabban, digitális áramkörök esetében, pl. a szélessávú internetezésnél az átviteli sebesség szinonimájaként is használják. Mértékegysége ilyenkor a bit/s (ill, többszöröse, pl. Mbit/s).
Scale csoport Tagjai: Scale Consulting, Scale Solutions és Scale Research. Tevékenység: bankfejlesztési tanácsadás, informatikai tevékenység, piackutatás
Scale Solutions CRM bevezetésre specializálódott cég
SCAMPI Folyamatszabályozási szabványos módszertan
Simulcast A "simultaneous broadcasting" szavak rövidüléséből keletkezett szó pontos jelentése: párhuzamos elosztás; pl. a tévéműsorok egyidejű analóg és digitális sugárzása.
Skimming Bankkártyákkal és a bankautomatákkal való visszaélés.
Spamszűrő A spameket (levélszemeteket) felismerő, kiszűrő és megjeleölve automatikusan elkülönítő digitális szolgáltatás.
Start up cég Kezdő vállalkozó által indított új vállalat
Stratégiai szövetség Általában a technológia fejlődési sebességének növekedése által generált, közös érdekű stratégiai célfeladat megvalósítására létrehozott együttműködések, amely alatt a résztvevők osztoznak a rohamosan növekvő fejlesztési költségeken és kockázaton.
Streaming Valósidejű jelátvitel, ami lehetővé teszi pl. videótartalmak letöltéssel egyidőben törtpénő nézését.
Symbian Brit mobilszoftver vállalat. Részben Nokia tulajdon.
Számhordozhatóság Az előfizetői hozzáférést nyújtó szolgáltató köteles lehetővé tenni előfizetője számára, hogy megtarthassa földrajzi előfizetői számát, ha az előfizető a felhasználás földrajzi helyének megváltoztatása nélkül szolgáltatót változtat.
Szekunder központ A helyközi tranzithálózat központja, amelyhez a gerinchálózat helyközi áramköreivel más központok (köztük más szolgáltatók hálózatai, központjai) csatlakoznak. Alapvetően tranztiforgalmat kezel.
Szélessáv Leggyakrabban az internetkapcsolatot minősítik ezzel, mégpedig azt, amelyik időkorlátozás nélküli, állandó összeköttetést biztosít, és amelynek sávszélessége meghaladja a 384 kilobit másodpercenkénti sebességet. (Ma már inkább több Mbit/s)
Szerverbérlet Unit alapú elhelyezés rackben, havidíj ellenében
Szerverhoszting A szerverekkel kapcsolatos különféle szolgáltatások (pl. szerverelhelyezés, szerverbérlet és értéknövelt szolgáltatások) közös megnevezése.
Szilicium-völgyi modell Piacvezérelt, nyitott információs társadalmat leíró modell.
Szimplex (átvitel) Olyan üzemmódra vonatkozó vagy azt jelölő fogalom, amely szerint az információ - két pont között - ugyan bármely irányban átvihető, de nem egyidejűleg. (A félduplex kifejezés helytelen.)
Szinergia Egymás hatóerejét felerősítő, együttműködő hatások
Szolgáltatás-hozzáférési pont Minden olyan fizikai kapcsolódási pont - a hozzáférés feltételeivel együtt -, amely a távközlőhálózat részét képezi, és lehetővé teszi a távközlőhálózaton való információcserét.
Szolgáltatási szint Forgalomtechnikai jellemzők egy csoportja, amelyeket meghatározott feltételek mellett, adott hálózatelemre (elemek csoportjára) vonatkoztatva a forgalom-lebonyolítás minősítésére használnak, s amelyek forgalmi méretezéssel befolyásolhatók.
Szolgáltatásközpont Több üzleti egység által igénybe vett közös funkciók, rendszerek, folyamatok és személyzet belső szolgáltatóirodába, független szervezetként menedzselt társaságba való kiszervezése.
Tartalommenedzsment (Content Management) A fogyasztókkal történő interakció menedzselésének olyan típusa, amelyen keresztül alakítható, befolyásolható az ügyfél (fogyasztó) szolgáltatóról (eladóról) alkotott képe.
Távközlő gerinchálózat A közcélú távközlőhálózat olyan megkülönböztetett részre, amely bármely távközlési jel továbbítására alkalmas, hozzá közvetlenül előfizetők nem csatlakoznak, hanem a csomópontban meghatározott jelátviteli sebességgel történő hozzáférést biztosít hálózati szerződéssel az igénybevevőnek. A gerinchálózat alapvető műszaki tervekben (a struktúratervben) meghatározott, a primer körzetek kapcsoló központjainál lévő hálózati szolgáltatás-hozzáférési pontokig terjed.
Távközlőhálózat Egymással valósan vagy virtuálisan összekötött távközlőeszközök összessége, amelyen keresztül jel, jelzés, írás, kép, hang vagy egyéb információ juttatható el meghatározott szolgáltatás-hozzáférési pont között egy vagy több útvonalon, összekapcsolás vagy rákapcsolás révén.
Távmunka Az a fajta, az esetek jelentős hányadában interneten keresztüli munkavégzés, amikor munkaadótól, ügyféltől, megrendelőtől távol, az otthonban, útközben, vagy távmunka központokban történik a munkavégzés.
Távszolgáltatás A vállalatnak az ügyfél felé elektronikus rendszeren keresztül elérhetővé tett szolgáltatása.
Team vagy csoport munka Többnyire konkrét munka megoldására szerveződő munkacsoport.
Technológiai rendszerváltás Az információs technológiák fejlődésének és elterjedésének hatására végbemenő társadalmi, gazdasági átrendezősés.
Telefonforgalom A közcélú telefonhálózatokba bekapcsolt állomások között létrejött sikeres hívások (beszéd-, fax-, adatátvitel) eredménye.
Telefonközpont A hálózat csomópontjában elhelyezett kapcsoló-berendezések, vezérlő, jelzéskezelő és egyéb eszközök összessége, amely lehetővé teszi különböző telefon-áramkörök (főállomások) összekapcsolását a felhasználók igényei szerint.
Televíziócsatorna Színes tévéjel és kísérő hangok (TV + 4 hang) egyirányú átvitelét biztosító csatorna. Analóg átvitel esetén a tipikus sávszélesség tévécsatornára 6 MHz, a hangcsatornákra 15 kHz.
Think A Lenovo első, saját fejlesztésű PC-jének márkaneve.
TomTom Navigációs megoldásgyártó
Torrent Szerzői jogokat egyértelműen sértő video.
Többcsatornás értékesítés Olyan értékesítési forma, amikor az áruk, szolgáltatások értékesítés céljából a vállalat többféle értékesítési csatornát (hagyományos bolt, webáruház, katalógus stb.) létesít, alkalmaz.
Tömörítés A gazdaságosabb jelátvitel érdekében alkalmazott eljárás, melynek során a digitális rendszerekben az eredeti videó- vagy hangmintákat képviselő jelsorozatot úgy rendezik el (többek közt a redundanciák kiszűrésével) , hogy azok a lehető legkisebb helyet foglalják el. Szabványa állóképnél a JPEG, videónál az MPEG.
Tranzitforgalom (átmenő forgalom) Az a forgalom (a távközlésben), amely egy adott központon (egy szolgáltató hálózatán) csak áthalad, de nem ott keletkezett és nem is ott végződik.