Business Online

Lexikon J-N

Kifejezés Magyarázat
JD Edwards Az Oracle által felvásárlásárolt üzleti alkalmazásfejlesztő cég. Termékei Enterprise One és Enterprise World néven váltak ismertté
Jelentős piaci erő Elyan gazdasági helyzet, amely lehetővé teszi, hogy egy vállalkozás a tevékenységét a versenytársaktól, a vevőktől, és végső soron a fogyasztóktól nagymértékben függetlenül folytassa. Kompenzálásként - azonosításuk esetén - a hatóság külön kötetelzettségek ró ki rájuk.
Just in time gyártás "Kellő pillanatban" elven alapuló, raktárnélküli gyártás. Mindig akkor és annyi alkatrészt, állótőkét mozgat a gyártó, amennyire a termék előállításához épp szüksége van. Az inputkészletek miniumalizálásának egyik módja.
Kábeltelevíziós hálózat Alapvetően tévéműsorok továbbítására létesített hálózat, amelyen a szolgáltató a sugárzott vagy egyéb módon terjesztett műsorokat összegyűjtve és újracsomagolva eljuttatja az előfizetőkhöz. A korszerű hálózatok alkalmasak internet- és telefonszolgáltatásra is.
Kétirányú átvitel Olyan átviteli mód, amelyben az információ továbbítása kétpont között egyidejűleg mindkét irányban lehetséges. Az átviteli sebesség a két irányban eltérő is lehet.
Kisvállalkozás (Magyarország) 10-49 alkalmazott, max. 2,6 milliárd forint nettó árbevétel és mérlegfőösszeg
Kolokáció Kizárólag négyzetméter alapú infrastruktúra-szolgáltatás.
Kompatibilis számítógépek AZ egyikre készült programok változtatás nélkül a másikon is futtathatók
Közcélú telefonhálózat Olyan távközlőhálózat, amely az állandó helyű szolgáltatás-hozzáférési pontok között 0,3-3,4 kHz közötti hangfrekvenciás jelek átvitelével lehetővé teszi többek között: - távbeszélő beszéd-összeköttetések felépítését és fenntartását, - legalább 2400 bit/s sebességű modemes adatátvitelt (ITU-T T és V sorozatú ajánlásai). A hívott előfizető elérése a nemzeti, illetőleg nemzetközi számozási tervben rögzített választási eljárás útján lehetséges.
Középvállalkozás (Magyarország) 50-250 alkalmazott, max. 13 milliárd forint nettó átbevétel vagy mérlegfőösszeg
Külön célú hálózat A más távközlőhálózatoktól fizikailag, funkcionálisan vagy felhasználási célját illetően elkülönített, külön engedéllyel rendelkező zárt felhasználói csoportot alkotó igénybe vevők által létesített és üzemeltetett távközlőhálózat, amelyen a tagok belső forgalma zajlik.
Lakossági expozíció A mobiltelefóniában is megjelenő sugárterhelés tárgyalásakor és megítélésekor különbséget tesznek a lakossági (general public) és a foglalkozási (occupational) expozíció között. Egyes szabványok és ajánlások a foglalkozási, illetve lakossági kifejezés helyett az ún. ellenőrzött (controlled), illetve nem ellenőrzött (uncontrolled) expozíciós területek (övezetek) kifejezést használják. A lakossági (nem ellenőrzött területre vonatkozó) határérték általában egyötöd, egytized része a munkahelyre megengedett értéknek.
Lefedettség A mobiltelefon használatához szükséges, rádiójelekkel ellátott terület arányát lefedettségnek nevezik. Az egyes szolgáltatók hálózatában a bázisállomások sugároznak be - többnyire hézagmentesen - egy kisebb-nagyobb körzetet (cellát), és ezek együttesen teszik ki a lefedett területet. A GSM-hálózatban a lefedettség megközelíti a 100 százalékot. Az UMTS-nél először a nagyobb forgalmú területeket (Budapest belső kerületeit, majd a nagyobb városokat és a főútvonalakat) sugározzák be, de bizonytalan, hogy a lefedettség valaha is eléri-e a GSM-ét. Ezt részben gazdasági megfontolások befolyásolják, részben az, hogy mikor jelenik meg a következő, 4. generáció a mobilkommunikációban.
Makrocella A mobilkommunikációban az egy mobil-bázisállomás által ellátott területet nevezik cellának. A cellák azonban a kiszolgálandó forgalomtól és a környezeti viszonyoktól függően eltérő méretűek lehetnek. Gyéren lakott területen, külvárosi környezetben alkalmazzák a makrocellákat, ahol egy bázisállomás akár több (vagy több tíz) kilométeres körzetet is kiszolgál. Létezik még a mikrocella (városi környezetben) és a pikocella (épületen belül).
Mellékállomás Telefon-alközponthoz, közvetlen áramkörhöz vagy főállomáshoz mellékáramkörrel csatlakozó telefonkészülék.
MFG/PRO Integrált termelés- és vállalatirányítási rendszer. Fejlesztője a QAD.
Mikrocella A mobilkommunikációban az egy mobil-bázisállomás által ellátott területet nevezik cellának. A cellák azonban a kiszolgálandó forgalomtól és a környezeti viszonyoktól függően eltérő méretűek lehetnek. Városi környezetben alkalmazzák a mikrocellákat, ahol egy bázisállomás néhány száz méteres körzetet szolgál ki. Létezik még makrocella (külvárosi környezetben) és pikocella (épületen belül).
Mikrovállalkozás (Magyarország) 0-9 alkalmazott, max 520 millió forint nettó árbevétel és mérlegfőösszeg.
Minősített elektronikus aláírás Olyan - fokozott biztonságú - elektronikus aláírás, amelyet tanúsított, biztonságos aláírás-létrehozó eszközzel hoztak létre, továbbá az aláírás hitelesítése céljából minősített tanúsítványt bocsátottak ki. Ha egy dokumentumon minősített elektronikus aláírással szerepel, és az aláírás ellenőrzésének eredményéből más nem következik, vélelmezni kell, hogy a dokumentum tartalma az aláírás óta nem változott.
M-kereskedelem Mobil kereskedelem. Az internetből adódó valós idejű kommunikáció lehetőségeit a mobil telefonok sajátosságaival összekapcsoló kereskedelmi forma.
M-marketing Az intelligens telefonokra, személyi asszisztensekre irányított, a fogyasztókat, ügyfeleket ezen keresztül elérni kívánt marketing tevékenység .
Mobilbiztonság A mobilszabványok (GSM, UMTS) megalkotói többszintű védelmi rendszert dolgoztak ki az előfizetők személyiségi jogainak védelmére, illetve hang- és adatüzeneteik titkosítására. A felhasználók számára legismertebb biztonság elemek: a SIM-kártya, a PIN és a PUK kód. AS szolgáltatók viszont további eszközöket alkalmaznak a rendszereikben, amit olyan rövidítések jeleznek, mint az IMEI, az IMSI, a TMSI, az ADM, az EIR és hasonlók.
Mobilhálózat A mobiltelefon-hálózatok (mobilrendszerek) három fő elemből állnak: előfizetői mobilkészülék, a készülékek hívásait érzékelő, illetve a hívásokat a készülékek felé kisugárzó bázisállomás, valamint a telefonforgalmat kezelő kapcsolóközpont, amely egyben az egyéb (például vezetékes) telefonrendszerekkel is tartja a kapcsolatot.
Mobil szabványosítók A különböző gyártók eszközeinek együttműködését, illetve az azonos elvű hálózatokban az átjárhatóságot a szabványok biztosítják. A harmadik generációs mobilrendszerek világméretű szabványosítását az ITU végzi (ennek eredménye az FPLMTS/IMT2000). A 3G rendszerek fejlesztésének további színterei (és szabványosító szervei): Európa (ETSI), Japán (ARIB) és az USA (TIA).
Modem Jeleket át- és visszaalakító hardvereszköz (MOdulátor/DEModulátor). Például számítógépeket telefonvonallal összekötő vagy a számítógépbe bővítő kártyaként beszerelt berendezés.
Monitoring Ellenőrzés, felügyelet, megfigyelés, nyomon követés.
Multidimenzionális OLAP Tervező, beszámoló, elemző rendszereket támogató informatikai eszközök összefoglaló neve.
Multiplexelés Egyidejűleg több jelfolyam átvitele egy adatátviteli csatornán anélkül, hogy a jelek elveszítenék azonosíthatóságukat.
Near-shoring A kiszervezett szolgáltatásokat a megbízó országán kívüli, de annak közelében lévő régióból (országból) biztosítja a szolgáltató.
NEGO.hu A kkv-k hatékonyabb üzletmenetét szolgáló, közösségi és szolgáltató portál
Nemzetközi beszélgetés A Magyarország területén levő szolgáltatás-hozzáférési pont és valamely külföldi szolgáltatás-hozzáférési pont közötti sikeres hívás. Az egyes országok 11 különböző díjzónába vannak sorolva.
Nemzetközi központ A belföldi hálózat kimenő és bejövő forgalmát, valamint az országok közötti nemzetközi tranzitforgalmat lebonyolító telefonközpont.
Nyílt forráskód Olyan szoftverek, amelyeknek bárki által elérgető a forráskódjuk, illetve amelyeket a szerzői jogok tulajdonosa nyílt forráskódú licenc alatt terjeszt.