Business Online

Lexikon G-I

[1] 2 >   >>  
Kifejezés Magyarázat
Gateway Átjáró: olyan berendezés, amely két különböző protokollt használó hálózat között továbbítja az információt. (Pl. hagyományos telefon és VoIP összekapcsolásakor).
GoldCertified Partner Partnerdíj. A partnerhálózatot működtető multinacionális cégek partnerek minősítését osztályozó rendszerének követelményeinek legjobban megfelelő partnerek besorolása.
Groupware Csoportos használatra szánt programok.
Gutenberg Project Amerikai Mozgalom, amelynek célja, hogy néhány éven belül több ezer könyv nyilvánosan hozzáférhető legyen elektronikus formában, azaz segíti a CD-ROM és más, korszerű médiák elterjedését.
Hálózat Csomópontok és átviteli utak olyan rendszere, amelyen összeköttetések létesíthetők információátvitel céljából két vagy több pont között.
Hálózati gazdaság Az információgazdaság alternatív megnevezése. E gazdaságban a hálózati elérhetőség az értékteremtés fő feltétele.
Hálózati hozzáférési pont A közcélú telefonhálózatnak az a pontja, ahola hálózat egyes része egymáshoz kapcsolódnak, illetve ahol e hálózathoz más szolgáltató hálózata csatlakozik. (Összekapcsolási pont)
Hálózati szolgáltatás Hozzáférési és/vagy összekapcsolási szolgáltatás nyújtása más szolgáltató számára, illetve az ezek nyújtásához szükséges kiegészítő szolgáltatások.
Hálózati végpont Az a fizikai és logikai csatlakozási pont vagy rádiós csatlakozási felület, amelyen keresztül a szolgáltató hozzáférést nyújt egy elektronikus hírközlő hálózathoz.
Hálózat-összekapcsolás Egyazon vagy más elektronikus hírközlési szolgáltatók által használt különböző elektronikus hírközlő hálózatok fizikai és logikai csatlakoztatása, annak érdekében, hogy az egyik szolgáltató felhasználói kapcsolatba kerülhessenek a másik szolgáltató felhasználóival, illetve elérhessenek más szolgáltatók által nyújtott szolgáltatásokat.
Halvarsson & Hallvarsson Vállalati honlap rangsor készítő.
Hand-over Az a felhasználó által nem érzékelt esemény vagy funkció, amikor beszélgetés közben - annak megszakadása nélkül - az egyik bázisállomás átadja a hívást a másiknak. Mivel a hálózat igen érzékeny a terjedési viszonyokra, az öszszeköttetés minőségét állandóan ellenőrizni kell. Ennek érdekében a bázisállomás állandóan kibocsát egy vizsgáló jelet a mobilállomás felé, az változtatás nélkül visszasugározza a bázisállomásnak, amely a két jelet összehasonlítja, és az összehasonlítás eredményéből következtet az összeköttetés minőségére. Ha a minőség egy meghatározott szint alá esik, a bázisállomás jelez a mobilközpontnak, mire a központ arra utasítja az azonos forgalmi területhez tartozó szomszédos bázisállomásokat, hogy végezzenek ellenőrző méréseket, nem tudnak-e jobb összeköttetést létrehozni az adott mobilállomással. Amennyiben valamelyikük tud, úgy a beszélgetést átkapcsolják arra a bázisállomásra. A hand-over tipikus helyzete a mozgás közbeni telefonhasználat, amikor a felhasználó egyébként is átlép egyik bázisállomás körzetéből a másikba.
HD ready HDTV adások vételére előkészített tv-készülék
Help desk A számítógépek és hasonló elektronikai eszközök hibáit elhárító, vagy abban közreműködő információs és segítségnyújtó szoftver, szolgáltatás.
Helyi beszélgetés Ugyanabban a helyi hálózatban (azonos településen) üzemelő két telefonállomás egymás között megvalósuló, sikeres hívása. Díjazása helyi tarifával történik.
Helyi hálózat Egy vagy több település egyközpontos hálózata, illetve egy település többközpontos hálózata.
Helyi hurok átengedése A kötelezett szolgáltató tulajdonában lévő helyi hurokhoz vagy helyi alhurokhoz (az előfizetőt közvetlenül elérő vonalszakaszhoz) való hozzáférés biztosítása valamely jogosult másik szolgáltató számára. A helyi hurok teljes átengedése a helyi hurok vagy helyi alhurok teljes frekvenciasávja használatának átengedését, míg a helyi hurok részleges átengedése a kötelezett által igénybe vett frekvenciasávon felüli frekvenciasáv átengedését jelenti.
Helyi telefonközpont A helyi hálózat saját vezérlővel rendelkező központja, amelyhez fővonalak,valamint helyi központközi áramkörök és körzeti áramkörök csatlakoznak. Alapavető feladata a hozzá tartozó felhasználók (főállomások) összekapcsolása, illetve a más hálózatba irányuló, illetve onnan érkező hívások közvetítése.
Helyi telefontársaság A piac felosztásakor helyi telefonszolgáltatásra jogot (koncessziót) nyert és erre alapított társaság. (LTO, Local Telephone Operator). A konszolidáció eredményeként a legtöbb egykori helyi társaság ma már nagyobb cégcsoportokba tartozik.
Helyközi/körzeti beszélgetés A körzetszám nélkül hívható, egy primer körzeten belüli különböző hálózatok telefonállomásainak egymás között megvalósuló, sikeres hívása. Díjazása I. díjzóna szerinti tarifával történik.
Hipermédia Heterogén információ (szöveg, hang, képek, animációk, stb.) olyan egységes szerkezetben, amely többféleképpen használható. Az információ megjelenhet szövegként, hiperszövegként, grafikaként, hangként, animációként, videóként stb., valamint ezek tetszőleges kombinációjaként.
Hipertext / Hypertext Olyan információs szervezési módszer és alkalmazás, amely szöveges információk vagy részeik között logikai és asszociatív kapcsolatokon keresztül lehetővé teszi azok különböző sorrendű olvasását.
Horizontális programok (alkalmazások) Nem iparspecifikus, hanem a legtöbb vállalatnál, intézménynél előforduló tevékenységek, folyamatok elektronizálását, automatizálását segítő szoftverek összefoglaló neve.
Host Hálózatba kapcsolt számítógép, amely valamilyen szolgáltatást nyújt.
Hosting Szerver, vagy webtárhely bérlet, egyfajta ASP szolgáltatás.
Hub Csillag topológiájú hálózat központi állomása, amely biztosítja a rendszer végpontjai közötti kommunikációt.
IDEA program A Belügyminisztérium közigazgatási reform projektje
Időbélyegző Olyan, az elektronikus dokumentumhoz kapcsolt adat, amely igazolja, hogy a dokumentum az időbélyegző elhelyezésének időpontjában ugyanazon formában, tartalommal létezett.
Indított (telefon)forgalom A teljes forgalomnak az a része, amely egy adott szolgáltató közcélú hálózatából indul, és más (vezetékes vagy mobil) szolgáltató hálózatában végződik.
Infineon Technologies AG Német félvezetőgyártó vállalat.
INFINIT Az ITTK és az INFI-NET által működtetett, az IKT fejlődését és mindnnapjainkra gyakorolt hatását bemutató portál
Információ biztonság Nem csak az informatikai biztonságot, de mindenfajta információ védelmét is jelenti. A biztonság kiterjed az adatok biztonságos és bizalmas kezelésére, elérhetőségük védelmére és külső behatolás elleni sérthetetlenségükre.
Információgazdaság Olyan gazdasági szerveződés, amelyben az információ előállítása, kezelése, feldolgozása, tárolása és továbbítása által teremtett érték a piacképes.
Információs társadalom Olyan társadalmi, gazdasági forma, ahol a javak és szolgáltatások nagymértékben információs technológia használat függők.
Információtechnológia Azon technológiák, amelyek lehetővé teszik bármilyen információ előállítását, tárolását, továbbítását, cseréjét és feldolgozását.
In-sourcing Visszaszervezés. A korábban kiszervezett folyamatok házon belülre / belső szolgáltatóhoz való visszaszervezése. Ez utóbbi meghatározott teljesítménymutatók alapján a kiválasztott folyamat(ok) teljes körű adminisztrálását és menedzsmentjét végzi.
Intelligens hálózat A távközlőhálózat olyan felépítése, amely rugalmasságot és lehetőséget biztosít új képességekre és szolgáltatásokra (mint például zöld szám stb.)
Interface Hardver, illetve szoftverelemek közötti csatlakozái felület vagy eszköz.
Internet Világháló - nyilvános nemzetközi információs hálózat, nyílt architektúrával, sokrétű szolgáltatással, tartalommal.
Interoperabilitás Alkalmazások és szolgáltatások közti együttműködési képesség.