Business Online

Lexikon E-F

Kifejezés Magyarázat
e-banking Elektronikusan végzett banki műveletek.
Egészségügyi szabályozás - EU Az Európai Tanács a római szerződés 3. cikkelyébe foglalt egészségvédelmi elv alapján 1999. július 12-én ajánlást tett közzé 1999/519/EC jelzéssel, amely a lakosságot érő nem ionizáló elektromágneses sugárzást (0 Hz - 300 GHz) hivatott korlátozni. Az EU tagállamainak többsége elfogadja az EU 1999-es ajánlásait. A 2004-ben csatlakozott tagországok közül Magyarország és Csehország fogadta el teljes mértékben ezeket az ajánlásokat. A többi állam még korábbi, a korszerű dozimetriai alapelveket figyelembe nem vevő koncepció alapján alkalmazza általában szigorúbb előírásait. Található erre példa az EU korábbi tagországa (Olaszország), illetve vezető nyugati ország (Svájc) esetében is. Jellemző, hogy amikor az ICNIRP irányelveitől eltérő módon alakítanak ki egy szabályozást, az általában szigorúbb előírásokhoz vezet.
Egészségügyi szabályozás Magyarországon Hazánkban az első egészségügyi határértékeket (30 kHz - 300 GHz) A nagyfrekvenciás elektromágneses tér megengedett határértékei című (MSZ 16260-86), 1986-ban kiadott szabvány tartalmazta, amelyhez a rádióműsor-szóró adók, mobiltelefon-bázisállomások, radarok tartoztak. Ez a szabvány még nem a korszerű, napjainkban általában alkalmazott dozimetriai elvek alapján készült. Az EU-ajánlás szellemében jelent meg, és 2004. augusztus 3-án lépett hatályba egy új EszCsM-rendelet. A 63/2004. (VII. 26.) EszCsM-rendelet a lakosságra vonatkozó egészségügyi határértékekről rendelkezik a 0 Hz - 300 GHz-es frekvenciatartományban.
Egészségvédelem elve Az elektromágneses terek egészségügyi határértékeinek kialakításánál általában két szemlélettel találkozunk. Az egyik az egészség védelmén (health based), a másik az elővigyázatosság elvén (precautionary based) alapuló megközelítés. Az egészség védelme alapján kialakított határértékek a tudományos kutatás (referált tudományos folyóiratban publikált) eredményeire épülnek, a tudományos közélet konszenzusa mellett. Ha egy bizonyos dózisnagyságnál bármilyen egészségre káros hatást mutatnak ki, ez képezi azt az alapot, amelyre az ún. biztonsági faktorokat alkalmazzák. A biztonsági faktor a lakosság esetében általában ötvenszeres, ami azt jelenti, hogy a megengedett felső határérték a hatásosnak bizonyult dózis legalább ötvened része.
Egyirányú átvitel Olyan átviteli mód, amelyben az információ továbbítása csak az egyik, előre kijelölt irányban lehetséges.
e-kereskedelem termékek, szolgáltatások elektronikus hálózaton történő cseréje, értékesítési folyamata
Elektronikus aláírási termék Olyan szoftver vagy hardver, amely elektronikus aláírások, illetőleg időbélyegző készítéséhez vagy ellenőrzéséhez, valamint elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatások nyújtásához használható.
Elektronikus hírközlési szolgáltató "Elektronikus hírközlő hálózat üzemeltetője, valamint elektronikus hírközlési szolgáltatást nyújtó természetes, illetőleg jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság.
Elektronikus hírközlési tevékenység "Olyan tevékenység, amely bármely értelmezhető formában előállított jel, jelzés, írás, kép, hang vagy bármely természetű egyéb közlemény elektronikus hírközlő hálózaton keresztül egy vagy több felhasználóhoz történő eljuttatását szolgálja, így különösen az elektronikus hírközlési szolgáltatás nyújtása, elektronikus hírközlő hálózat vagy berendezés üzemeltetése, végberendezések forgalmazása és a kapcsolódó szolgáltatások.
Elektronikus hírközlő hálózat Átviteli rendszerek és a hálózatban jelek irányítására szolgáló berendezések, továbbá más erőforrások, melyek jelek továbbítását teszik lehetővé meghatározott végpontok között vezetéken, rádiós, optikai vagy egyéb elektromágneses úton, beleértve a műholdas hálózatokat, a helyhez kötött és a mobil földfelszíni hálózatokat, az energiaellátó kábelrendszereket, olyan mértékben, amennyiben azt a jelek továbbítására használják, a műsorszórásra használt hálózatokat és a kábeltelevíziós hálózatokat.
Elektronikus hírközlő végberendezés "Olyan termék vagy egy termék olyan része, amelynek rendeltetése az elektronikus hírközlő hálózatra való kapcsolódás közvetlenül vagy közvetve, az előfizetői hozzáférési ponton keresztül az elektronikus hírközlő hálózattal való együttműködés céljából.
Elektronikus pénztárca Az elektronikus fizetés eszköze. Meghatározott pénzmennyiséggel feltöltött, változó tartalmú chipkártya, illetve az elektronikus fizetést lehetővé tevő, az online kommunikációt támogató program
Ellátási lánc (supply chain) Egy specifikus terméket együttműködve előállító, értékesítő vállalatok láncolata
Előfizetői hozzáférési pont Azon hálózati végpont, amelyen keresztül az előfizető egy elektronikus hírközlő végberendezés fizikai és logikai csatlakoztatása révén hálózati funkciókat és a hálózaton nyújtott szolgáltatásokat vehet igénybe.
Elővigyázatosság elve Az elővigyázatosság elve (precautionary approaches) az egyik legfontosabb a WHO népegészségügyi irányelvei közül. A WHO a témával foglalkozó egyik ülésén megállapította, hogy elegendő bizonyíték gyűlt össze az elővigyázatossági elv alkalmazásához mind a hálózati áramból eredő (ELF), mind a nagyfrekvenciás (pl. a rádiótelefon-bázisállomásokból eredő) elektromágneses (EM) terek esetében. Az elektromágneses terek egészségügyi határértékeinek kialakításánál általában két szemlélettel találkozunk. Az egyik az egészség védelmén (health based), a másik az elővigyázatosság elvén (precautionary based) alapuló megközelítés.
Építési hatóságok A harmadik generációs hálózat, ezen belül különösen a bázisállomások építéséhez Magyarországon több mint 20 szakhatóság hozzájáruló határozatát kell megszerezniük a szolgáltatóknak. Ilyen például légvédelmi területen a HM Katonai Légügyi Hivatal, illetve a Polgári Légiközlekedési Hatóság, és ugyancsak szükséges az ÁNTSZ hozzájárulása, amely csak az Országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) tervbírálata alapján ad szakvéleményt. A Nemzeti Hírközlési Hatóság a rádióengedélyt adja meg. Szükség lehet továbbá olyan intézmények nyilatkozatára is, mint a nemzeti parki igazgatóságok, a környezetvédelmi felügyelőség, a közlekedési felügyelet, a körzeti földhivatal stb.
e-Procurement e-Beszerzés - Elektronizált beszerzési folyamat. Leggyakrabban elektronikus katalógusból kikeresett termékekre elindított igénylési/jóváhasgyási folyamat. Az eBeszerzést támogató szoftverek a számlázás és a fizetés folyamatát is támogathatják.
Érkező (telefon)forgalom A teljes forgalomnak az a része, amely egy adott szolgáltató közcélú hálózatában végződik, de más (vezetékes vagy mobil) szolgáltató hálózatából indul.
Értéklánc Egy adott termék létrehozásán közösen dolgozó vállalati egységek, az általuk végzett funkciók
e-Sourcing e-Stratégiai beszerzés. - Olyan elektronikus eszközök összessége, amelyek a stratégiai beszerzési folyamat során támogatják, kivitelezik és optimalizálják az eredményeket
EurAccount A Magyar Telekom-csoport pénzügyi osztott szolgáltatás központja (SSC)
Expozíciós korlát A sugárvédelmi szabályozásban (a nemzetközi és nemzeti ajánlásokban, szabványokban) úgynevezett alapkorlátokat és abból származtatott megengedhető határértékeket (expozíciós korlátokat) határoznak meg, amelyek alapját az addig összegyűjtött adatok képezik. A megengedhető határértékek megállapításánál biztonsági faktorokat alkalmaznak. A biztonsági faktor nagysága attól függ, hogy az adott frekvencián mekkora az emberi test elnyelési képessége, illetve a biztonsági faktor megállapításánál felhasznált kísérleti adatok mennyire megbízhatók. A biztonsági faktor általában 10 körüli érték. Ez azt jelenti, hogy az adott frekvencián a megengedhető határérték legfeljebb tizedrésze annak az expozíciónak, amelynél egyáltalán valamilyen biológiai hatást találtak. Az RF-expozíció alapkorlátjait mindig az emberi testben ún. fajlagosan elnyelt teljesítmény (Specific Absorption Rate - SAR) határozza meg.
Fifa Street Electronic Arts utcai focis árkádjáték-sorozata
Firewall Tűzfal: Aktív hálózati hardver eszközök (pl. routerek) és szoftverek segítségével létrehozott biztonsági rendszer két hálózat (jellemzően egy belső LAN és a nyilvános Internet) között. Algoritmikus akadály az informatikai rendszerekbe történő külső behatolás elhárítására.
FlexFrame Infrastructure Az adatközpontok szervererőforrásainak dinamikus kiosztását egyszerűsítő szabványos platform
Foglalkozási expozíció A mobiltelefóniában is megjelenő sugárterhelés tárgyalásakor és megítélésekor különbséget tesznek a foglalkozási (occupational) és a lakossági (general public) expozíció között. Egyes szabványok és ajánlások a foglalkozási, illetve a lakossági kifejezés helyett az ún. ellenőrzött (controlled), illetve nem ellenőrzött (uncontrolled) expozíciós terület (övezet) kifejezést használják. A lakossági (nem ellenőrzött területre vonatkozó) határérték általában egyötöd, egytized része a munkahelyen megengedett értéknek.
Fokozott biztonságú elektronikus aláírás Olyan elektronikus aláírás, amely alkalmas az aláíró azonosítására és egyedülállóan hozzáköthető. Ezen kívül olyan eszközzel hozták létre, amelyek kizárólag az aláíró befolyása alatt áll, és a dokumentum tartalmához úgy kapcsolódik, hogy minden, az aláírás elhelyezését követően végrehajtott módosítás érzékelhető. Ha jogszabály a 2001. évi XXXV. az elektronikus aláírásról szóló törvényben nevesített jogviszonyon kívül írásba foglalást ír elő, e követelménynek a fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott dokumentum is eleget tesz.
Forgalmi méretezés Az a folyamat, melyneksorán a forgalomelmélet módszereinek segítségével a távközlőhlózat egy részének vagy összes elemének mennyiségét meghatározzák, adott forgalmi adatokkal, előírt szolgáltatási szint érdekében.
Forgalomelmélet Elméleti tudomány, amely a valószínűségszámítás alkalmazásával olyan módszereket dolgoz ki, amelyek a távközlő-rendszerekben előforduló forgalmo folyamatok jellemzőinek leírását teszik lehetővé, alkalmas modellek segítségével.
Forgalomigény (természetes) Fizikailag nem mérhető, különböző társadalmi körülméynekből (társadalom öszetétele, karaktere, nemzeti, helyi sajátosságok, gazdasági jellemzők stb.) következtethető elméleti "forgalomkereslet".
Forgalomirányítás A távközlési forgalom lebonyolításához szükséges útvonal kiválasztásával foglalkozik,meghatározza az egyes központok között használható összekötetéseket, ezek köztt választási sorrendet ír elő.
Forgalomtechnika Távközlőrendszerekben a forgalmi adatok gyűjtésével,(forgalommérés), kiértékelésével (forgalomanalízis), a forgalom előrejelzésével (prognózis), a forgalmi kapacitás meghatározásával, hálózatméretezéssel (forgalmi méretezés), a hálózatvezérlés tervezésével foglalkozik. Fő célnak tekinti a forgalomnak az előírt szolgáltatási minőségben (QoS) történő lebonyolítását.
Főállomás Az előfizetői telefonközponthoz fővonallal (előfizetői áramkörrel) csatlakozó - nem alközponti - végberendezés.
Fővonal Szolgáltatás-hozzáférési pontot a közcélú telefonhálózat előfizetői központjával összekapcsoló áramkör, ame4ly a központban egyéni kapcsolási számmal rendelkezik.
Frame relay Csomagkapcsolt hálózatok adatátviteli szabványa, a változó hosszúságú adatcsomagok ún. "keretekbe" foglalva utaznak a hálózaton; jellemzően helyi hálózatok Internetre való kapcsolásához használják.
Frekvenciablokkok A mobiltelefóniában egy adott célra nem egyetlen frekvenciát, hanem egy szélesebb frekvenciatartományt jelölnek ki. Ezt tovább osztják még szűkebb blokkokra, amelyeket az egyes szolgáltatók kapnak meg. Magyarországon az UMTS-szolgáltatásra négy ilyen blokkot jelöltek ki, s egy ilyen blokk három kisebb, gyakorlatilag egy 2x15 MHz-es frekvenciaosztásos duplex (FDD), valamint egy 1x5 MHz-es időosztásos duplex (TDD) frekvenciasávot tartalmaz. Az egyes blokkokhoz a következő frekvenciák tartoznak: "A" frekvenciablokk (T-Mobile):1920-1935/2110-2125, valamint 1915-1920 MHz, "B" frekvenciablokk (Vodafone): 1935-1950/2125-2140, valamint 1910-1915 MHz, "C" frekvenciablokk (Pannon GSM): 1950-1965/2140-2155, valamint 1905-1910 MHz.
Frekvenciagazdálkodás Azon állami tevékenységek összessége, melyek a rádióspektrum szabályozott nemzeti és nemzetközi felhasználását szolgálják, célja a rádióspektrum hatékony és káros zavarástól mentes felhasználása, a frekvenciák biztosítása a rádiószolgálatok keretében mű ködő rádiótávközlési, rádiócsillagászati és egyéb nem rádiótávközlési alkalmazások számára.
Front office A vállalatok, intézmények ügyfelekkel, vásárlókkal közvetlen kapcsolatot tartó csoportjai. Az itt folyó tevékenységek elektronizálását, automatizálását támogató rendszerek összefoglaló neveként is ghasználják.
Fuser Integrált online megoldás fejlesztő
Fuzzy Bonyolult folyamatok szabályozására kifejlesztett, a lehetőségelmélet alapján működő, látszólagos optimális eredményt adó, általában elektronikus irányítási rendszer.