Nagy érdeklődés kísérte és világrekord is született az első Tudományok Hídján

Hagyományteremtő szándékkal indult útnak Tudományok Hídja néven 2011. szeptember 17-én a Lánchídon és a Széchenyi téren idén első alkalommal megrendezett  nagyszabású tudománynépszerűsítő esemény. Elsődleges célja, hogy szimbolikusan áthidalja a tudományos szakemberek és tudományos képzettséggel nem rendelkezők közti szakadékot, valamint mindenki számára ízelítőt nyújtson a tudományos kultúrából. A rendezvény az ifjúság tudomány iránti kíváncsiságának felkeltését is szolgálta, akiknek a jövőben kulcsfontosságú szerepük lesz a sikeres és versenyképes Magyarország megteremtésében.

A hétvégén először megrendezésre került Tudományok Hídján közel húszezer érdeklődő bizonyította be, hogy van remény közelebb hozni a fiatalokat és gyerekeket a természettudományokhoz. Legórobotok, nanobusz- kiállítás, az első magyar műhold, szupravezető korongok, űrkutatás, csillagászati csodák és még rengeteg látnivaló várta a látogatókat a rendezvényen, amelyen a hazai kutatás-fejlesztésben élen járó vállalatok és a legnagyobb magyar innovációk mutatkoztak be. Az eseményen egy világrekordnak is szemtanúi lehetettek az érdeklődők, az Óbudai Egyetem képviselői ugyanis új csúcsot állítottak be tésztahídjukkal, amit 611,8kg terhelés alatt roppantottak össze.

A jó idő és a sok program számos érdeklődőt vonzott a Tudományok Hídjára, ahol kisgyerekekkel érkező családoknak, amatőr tudósoknak és szakmabelieknek egyaránt kínáltak érdekes látnivalókat a szervezők:

„A Tudományok Hídja első rendezvénye hagyományteremtő szándékkal indult. A hatalmas érdeklődés és az esemény nagy sikere is mutatja, hogy a tudomány kortól függetlenül, mindenki számára képes izgalmas felfedezést kínálni. Legnagyobb örömünk, hogy ilyen tömeget sikerült megmozgatnunk a tudományok hívószavával, így sikerült bebizonyítanunk, hogy a mai családokban is fontos értéket képvisel a híres magyar mérnökképzés és természettudományos ismeretek és megfelelő módon megszólítva a fiatalokat vissza tudjuk őket csalogatni az ország jövője szempontjából fontos pályákra.” – mondta Bartók Marcell, a Tudományok Hídja megálmodója és főszervezője, a The Hyperion Group ügyvezető igazgatója.

Az ELMŰ főtámogatásával megrendezett rendezvény egyik fénypontjaként az Óbudai Egyetem tésztahíd-terhelés világcsúcskísérletet is bejelentett. A tésztából épített hidak és tartószerkezetek versengése több évtizedes hagyományokkal rendelkezik, ilyen versenyt több európai és tengeren túli mérnökképző intézményben rendeznek. A világ eddigi legjobb eredményét Márkos Szilárd Attila, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának hallgatója érte el a „RECCS-2011” tésztahíd építő világbajnokságon, akkor a nem egészen 1 kg-os spagetti-szerkezet 578,2 kg terhelésnél tört csak össze. A Tudományok Hídján nagy érdeklődés mellett ugyanő kísérelte meg új rekord felállítását, amely sikerrel járt, így az új világcsúcs 611,8 kg.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció