Új tendencia az informatikában a közösségi portálgyártás

Állami, katonai és gazdasági cégek is kezdik az átállást a közösségi, úgynevezett Open Source, vagyis nyílt forráskódú szoftverekre. Ennek egyik élharcosa, a Liferay nemrégiben Budapesten tartott regionális szimpóziumot. A Liferay mindösszesen 6 év alatt vált Open Source Java portál projektből nagyvállalati informatikai megoldássá. 35.000 főt számláló közösségükből toborozták a cég munkatársainak jelentős részét.

A Liferay egyik alapítója, Bryan Cheung a konferencián hangsúlyozta, a nyílt forráskódra alapozott szoftverfejlesztés költséghatékony módja a fejlődésnek: "A nyílt forráskódú megoldás valószínűleg a legjobb módja a fejlesztésnek. Felgyorsul a folyamat, hiszen a szoftvert annyi ember használja, amennyi csak akarja, mindannyian különbözőképp, különböző célra, így ők sokkal gyorsabban képesek új fejlesztéseket építeni a rendszerbe, mintha csak egy szűk, belső körre alapoznánk."

A budapesti Liferay szimpózium egyik legnagyobb bejelentése a Sandbox elnevezésű új Liferay segédeszközhöz kapcsolódik. A Sandbox által lehetővé válik az inline portálfejlesztés, a kódban történő változások azonnal láthatók a portálon, a háttérfolyamatokat a rendszer kezeli. A Sandbox a Java világon kívüli webdesignerek számára nyújthat segítséget ahhoz, hogy képessé váljanak a minél gyorsabb portálfejlesztésre.

A szimpóziumon kiemelték még a Liferay 6.1 EE néhány további újítását. A termék nem véletlenül az egyetlen nyílt forráskódú és független cég által tulajdonolt szoftver, mely a „Leader” kvadránsban helyezkedik el a portálrendszerek üzleti megítélésében de facto szabványnak számító Gartner-féle Magic Quadrant elemzésben. A Liferay 6.1 EE portálmegoldás által lehetővé válik a külső CMS rendszerek egységes felületen való transzparens kezelése, emellett automatizált, folyamatirányított, verziókövetett tartalom- és oldalpublikációt tesz lehetővé. További jellemző még a fejlesztés nélküli üzleti folyamatok leírása, ezekre űrlapok és egyedi riportok építése. A Liferay szoftverekkel kapcsolatban a konferencián kiemelték, hogy a nagyvállalati rendszerekhez képest ez a megoldás erőforrás kímélő, hiszen a megszokottól eltérően mindösszesen 130 MB méretű, mégis képes minden jelentős iparági szabványt támogatni.

A mindösszesen 200 fős IT cég nagyon rövid idő alatt ma már olyan cégek riválisa, mint az IBM és a Microsoft. A Liferay Inc 2010-es növekedése magasan felülmúlja a hasonló cégek növekedési ütemét, így nem véletlen, hogy idén Európában még további szimpóziumokon lehet mélyebb ismereteket szerezni a szoftverrel kapcsolatban. A Liferay egyik alapítója, Bryan Cheung szerint a régióra a felkészült és tehetséges fejlesztők miatt is érdemes fókuszálni. Azzal kapcsolatban, hogy számukra miért fontos a közép-európai térség, a következőt nyilatkozta: "A Közép-Kelet európai régióban már van egy erős Liferay hívő közösség, azért vagyunk most itt, hogy az ő ismereteiket is elmélyítsük, emellett úgy látjuk, hogy érdemes Európában is terjeszkednünk. Nagy üzleti lehetőségeket látunk Magyarországon és a környező országokban."

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció