Jön az egységes mobiltöltő

A tervek szerint néhány hónapon belül Európa-szerte a boltok polcaira kerülhetnek az egységes mobiltelefon-töltők - közölte az Európai Bizottság szerdán.

Antonio Tajani iparügyi biztos elmondása szerint sikerült megállapodni a szükséges szabványokban, így most már az iparon a sor, hogy megkezdje a gyártást. Az olasz biztos szerint mindenki számára kedvező helyzet áll majd elő, hiszen a mobilárak - a kapcsolt terméknek számító töltők hiánya miatt - valószínűleg csökkenni fognak, és kevesebb hulladék is termelődik, hiszen minden háztartásban elég lesz egyetlen töltőt tartani, melyet új telefonok vásárlásakor sem kell lecserélni.

A "töltőzűrzavar" felszámolásában Brüsszel már 2009 júniusában megállapodott a 13 vezető készülékgyártóval. Az illetékes hatóságoknak azonban másfél évükbe telt az intézkedés előkészítése, így az egységes készülékeket végül az eredetileg tervezetthez képest csak egyéves késéssel vezethetik be.

A szabványtöltőt speciális USB-csatlakozóval látják el, mely már most is sokféle mobiltelefonhoz és digitális fényképezőgéphez hozzákapcsolható. Az Európai Bizottság azzal számol, hogy 2011-től már a legtöbb mobiltelefon kompatibilis lesz az új töltővel.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció