Nokia érintőképernyő jégből

A Nokia egy látványos és rövid távon nem éppen praktikus kísérlet keretében nagyméretű érintőképernyőt készített jégből.

A finneknél fent északon persze már most olyan idő van, hogy az alkotás a szabadban tartósabb lesz, mint nálunk vagy a trópusokon lenne, de azért így sem valószínű, hogy egy jegesmedvén kívül bárkinek a nappalijában működőképes volna. Jyri Huopaniem, a Nokia kutatója azt nyilatkozta a New Scientist magazinnak, hogy a cél elsősorban a kísérletezés volt, illetve az, hogy látványos és meghökkentő módon mutassák be a nagyközönségnek az interaktív technológiában rejlő lehetőségeket. Szerinte a bemutató azt bizonyítja, hogy ma már gyakorlatilag mindenhová beépíthetők a legújabb interaktív kezelőfelületek.

A speciális jégszobrot 9 darab 25 x 50 cm-es kocka alkotja, maga a technológia pedig gyakorlatilag független a felület anyagától, csupán az átlátszóság a lényeg. A Microsoft Surface prototípusához hasonlóan a jégfal mögött elhelyezett szenzorok érzékelik, hogy valaki a felület mely részei előtt húzza el a kezét, eszerint reagálnak, illetve a különféle képek kivetítése is ennek alapján, egy hátsó projektorról történik. A szoborról működés közben a New Scientist egy videót is közzétett.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció