Választás 2010 - KEK KH: biztonságos a választási informatikai rendszer

A választási informatikai rendszer biztonságos, és megfelelő védelmi megoldásokkal rendelkezik az illetéktelen hozzáférés megakadályozására - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) pénteken az MTI-vel.

A KEK KH sajtóirodája a Lehet Más a Politika (LMP) képviselőjelöltje, Ivádi Gábor sajtótájékoztatón feltett kérdésre reagált, aki arra kért választ a kancelláriaminisztertől, hogy  a marokkói Bhasil Mohammedhez köthető cég befolyásolhatja-e a választási informatikai rendszert.

Az LMP egyebek mellett azt kérdezte, miért nem található a magyar nyilvántartási rendszerekben adat a marokkói férfiról, aki a választási informatikai rendszert kifejlesztő IDOM 2000 Konzulens Zrt. alvállalkozójaként működő É.B.SZ.K. Kft.-t 2008-ban megvásárolta - hangsúlyozta a képviselőjelölt. Kérdés az is, hogy az ismeretlen alvállalkozókkal dolgozó IDOM kezében van-e a választási informatikai rendszer forráskódja, Bhasil Mohammed "belenyúlhat-e" a rendszerbe.

Ivádi Gábor szerint "ez kifejezetten egy olyan területe a közigazgatásnak, amelyet nem szabadna kiszervezni, amely egy kifejezetten olyan területe a közigazgatásnak, amelyet kormányzati kézben kell tartani." Hozzátette: meggyőződése, hogy a választási informatika rendszer jelenleg nincs biztonságban.

A hivatal sajtóirodája közleményben tudatta, hogy a "KEK KH megkeresésére az IDOM 2000 Konzulens Zrt. nyilatkozott arról, hogy az É.B.SZ.K. Kft-vel - annak eladása óta - nincsen kapcsolata. A nyilatkozat szerint az É.B.SZ.K. Kft. alvállalkozói tevékenysége során nem férhetett hozzá olyan releváns információhoz, amelynek birtokában a választási informatikai rendszer működését befolyásolhatná."

Mint írták, az Országos Választási Iroda és a KEK KH március 23-án közös tájékoztatót tartott a választási informatikai rendszer működéséről és biztonsági kérdéseiről, amelyre meghívást kapott valamennyi jelöltet vagy listát állító párt. Az eseményen megjelent pártok képviselői a tájékoztatás mellett, feltett kérdéseikre is részletes választ kaptak.

Az IDOM 2000 Konzulens Zrt. bruttó hatszázmillió forinttal egyetlen ajánlattevőként nyerte el idén januárban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által az Integrált Választási Szolgáltató Rendszer módosítására, tesztelésére kiírt hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést.

Az Idom 2000 Rt. nyerte el a Belügyminisztérium által a 2006-os országgyűlésiképviselő-választás lebonyolításához szükséges rendszerterv elkészítésére kiírt pályázatot is.
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció