WiFi Direct: kihívás a Bluetoothnak

A WiFi Szövetség szerdán bemutatta a legújabb vezeték nélküli szélessávú adatátviteli specifikációt, a WiFi Directet, amely lehetővé teszi, hogy az adott rádiócsippel felszerelt készülékek egymással közvetlenül kommunikáljanak.

A specifikáció leginkább a Bluetooth számára jelent konkurenciát, mivel jelenleg főként ez utóbbit használják a különböző készülékek közötti, kis távolságra történő vezeték nélküli kommunikációra. A WiFi Direct a közzétettek alapján ugyanazt tudja, mint a Bluetooth, nagy előnye viszont, hogy nem kell hozzá még egy technológiát (illetve csipet) beépíteni a WiFi-képes készülékekbe. Ráadásul hatósugara sem csekély, segítségével a mobiltelefonok, fényképezőgépek, nyomtatók, számítógépek és egyéb eszközök akár 100 méteres távolságról is kapcsolódni tudnak egymáshoz.

A közvetlen kapcsolat azt jelenti, hogy az adott készülékek közötti WiFi adatátvitelhez nincs szükség közbeiktatott eszközre, így a technológia egyes esetekben akár a WiFi routerek használatát is feleslegessé teheti. A WiFi Szövetség tervei szerint hamarosan publikálni fogják a specifikáció részleteit, a konkrét WiFi Direct eszközök pedig már jövőre megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció