Az Alcatel-Lucent száloptikát visz a háztartásokba

"Fiber-to-the-Home" (FTTH) mottóval, augusztus 25-én a budapesti Hotel Flamenco szállodában tartott fél napos munkakonferenciát az Alcatel-Lucent (A-L) Magyarország Kft. A távközlési és hálózati szolgáltatóknak szóló, angol nyelven tartott szakmai eseményen, 40 résztvevő előtt Joachim Van Leeuve, az A-L képviselője bemutatta a szélessávú, megbízható biztonságos hálózati hozzáférési technológiákat, az A-L FTTH megoldásait, jellemzőit, a kültéri és beltéri (házon, lakáson belüli) hálózati megfontolásokat, valamint az A-L vízióját a következő generációs FTTH-ról.

Az előadó szerint a szállítók között jelentős a verseny abban, hogy az optikai szálat az operátorok minl közelebb vigyék a háztartásokhoz. Az IPTV erős hajtóerőt jelent az FTTH technológia mielőbbi alkalmazásához. Az FTTH bevezetéséért folyó versenyben az élen álló szolgáltatók között található többek között a Telefonica, Deutsche Telekom, France Telecom, NTT és a Telenor. A France Telecom szolgáltatási területén állítólag mintegy 1 millió lakást kötnek be ezt a technológiát követve. 2010-re az optikai hálózatok ára a maihoz képest észrevehetően csökkenni fog. A tömeges méretű (nagyszámú) FTTH technológia bevezetésére és üzemeltetésre a legjobb megoldást a GPON gigabites passzív optikai hálózat nyújtja.

A technikai részben az előadó bemutatta az A-L új, 7342 ISAM FTTU berendezését, amely maximálisan 44 Gbps forgalmat képes kezelni, menedzselni. Ezt követően egyebek mellett szó volt az A-L ONT (Optical Network Termination) termékportfoliójáról, egy fejlesztés alatt álló, és várhatóan 2009 márciusában megjelenő, 8-portos gyors Ethernet alapú eszközcsaládról (VDSL2 GPON/MDU). Az A-L jövőképe szerint az FTTH új generációjában központi szerepet kap majd egy mindent (PC, TV, mobil, biztonság) egységesítetten egy helyre koncentráló, a háztartásokban elhelyezendő úgynevezett Wall Pad (más néven IP alapú otthoni hub). "A jövő a személyre szabott Home Portálé" - fejezte be előadását Joachim Van Leeuve.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció