HD televíziós műsortovábbítást indít kábelhálózatain a UPC

Ma hajnalban, nulla órakor megkezdte nagy felbontású, digitális HD televíziós kísérleti műsortovábbítását kábelhálózatain a UPC Magyarország. A legnagyobb hazai kábeltelevíziós szolgáltató a műszaki teszteket követően hamarosan, még márciusban megkezdi kereskedelmi HD televíziós szolgáltatásait Budapesten, Debrecenben, Pécsen, Miskolcon és Székesfehérváron.

A UPC HDTV-kínálatában a nemzetközi tapasztalatok alapján legfontosabbnak tekintett mindhárom műfajú adás elérhető lesz. A hagyományos, normál felbontású adásoknál sokkal részletgazdagabb, tűéles, teljesen valósághű és a korszerű lapos-képernyős (LCD vagy plazma) tévékészülékek 16:9-es méretarányú képernyőjéhez igazodó HD-adások közül világszerte a mozifilm, a sport és a természetfilm műsorok a legkedveltebbek, mert ezekben a műfajokban érvényesül leginkább az új technológia előnye. Ennek megfelelően a UPC az HBO HD, a National Geographic HD és a Eurosport HD adásaival indítja a szolgáltatását, melyet a továbbiakban az igényeknek és a kínálkozó tartalmaknak megfelelően folyamatosan továbbfejleszt majd. Tervei szerint a UPC az idei nyári olimpiai játékokat is nagy felbontásban, magyar nyelven továbbítja majd előfizetőinek.

A HDTV-szolgáltatásokat egyelőre Budapesten, Debrecenben, Pécsen, Miskolcon és Székesfehérváron indítja el a UPC, így már az első körben csaknem 700.000 háztartás számára elérhetővé válnak a legkorszerűbb technológiával továbbított tévéadások. Fokozatos bevezetéssel 2009 végéig pedig országszerte a UPC minden szolgáltatási területén elérhetővé válik majd ez a lehetőség.

A nagy felbontású adások élvezetéhez a UPC előfizetőinek nem szükséges majd semmilyen kiegészítő berendezést megvásárolniuk: a szolgáltató a rendelkezésükre bocsátja az adások vételéhez nélkülözhetetlen digitális HD médiaboxot. A UPC kínálatában elérhető lesz a beépített műsorrögzítővel felszerelt digitális médiabox is. Ennek segítségével az előfizetők bármikor megállíthatják és visszatekerhetik az élő tévéadást, illetve egy listából egy gombnyomással rögzíthetik a nagy felbontású HDTV-műsorokat.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció