Újabb Kaszparov sakkparti a számítógép ellen

A sakkvilágranglistát vezető Gari Kaszparov jövő héten ismét számítógéppel mérkőzik meg. Az újdonság, hogy most 3D szemüvegen keresztül, egy virtuális sakktáblán fogja lejátszani a partit.
A 40 éves sakkvilágbajnok Kaszparov ellenfele az X3D Fritz lesz, a ma talán legjobb sakkprogram, a Fritz és a virtuális valósággal foglalkozó X3D Technologies szoftvercég termékének ötvözete. A négy menetes mérkőzés kedden kezdődik a New York-i Atlétikai Klubban, a további meccsek időpontja pedig november 13, 16 és 18. A partik hossza maximálisan 7 óra lesz, és a nagyobb sakk-honlapokon folyamatosan figyelni lehet majd.

Kaszparov fején 3D szemüveget viselve fog egy a sakktáblát mutató monitor előtt ülni. A szponzorok szerint a szemüveg realisztikusabbá fogja tenni a tábla képét; az Kaszparov előtt fog lebegni, de persze nem érintheti meg, hogy azon mozgassa a figurákat.

"Még nem tudom a koncentrálásomat mennyiben fogja hátráltatni a virtuális környezet." - nyilatkozta az eseményt népszerűsítő pénteki sajtótájékoztatón Kaszparov. Hogy bonyolítsák a dolgokat, a lépések sem a szokott módon fognak történni: Kaszparov hangosan kimondott szavait egy hangfelismerő program fogja azonosítani, melyet azért egy operátor is ellenőrizni fog, mielőtt véglegesítenék a lépést.

Az X3D Fritz másodpercenként 3 millió lépés kiértékelésére képes, és John Fernandez, az X3D Technologies szakértője szerint az emberek 99,9%-át képes legyőzni. Kaszparov legutóbb februárban játszott gép ellen, és akkor a hatmenetes partit döntetlenre hozta ki az izraeli készítésű Deep Juniur ellen.

Szakértők szerint az azerbajdzsáni születésű Kaszparov az ősi játék legjobb játékosa. A nemzetközi sakkszövetség, a FIDE világranglistán az első helyet foglalja el az orosz Vlagyimir Kramnyik előtt.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció