Áprilisban érkeznek a 8,5 GB-os DVD+R lemezek és meghajtók


A DVD+RW szövetség egyes tagjai szerint jövõ év áprilisában kerülhetnek boltokba az elsõ dupla rétegû, majdnem dupla kapacitású DVD+R lemezek, valamint a hozzá való meghajtók.
Az új lemez egy második réteggel éri el a 8,5 GB-os kapacitást, amelyet egy standard vastagságú DVD+R lemezre visznek fel. A technológiát a Philips, a Verbatim és a Mitsubishi Kagaku fejlesztette ki, egymással együttmûködésben. Míg a Philips a megfelelõ meghajtó technológiákat dolgozta ki, addig a Verbatim és a Mitsubishi Kagaku a médiák kifejlesztésén dolgozott.

A 8,5GB-os kapacitás több órás DVD minõségû, vagy akár 16 órányi VHS minõségû felvételt tesz lehetõvé a lemezen. Ezek a lemezek visszafele kompatibilisek a meglévõ DVD-olvasókkal és asztali DVD-lejátszókkal, csak az írásuk igényel új eszközöket. Az elsõ ilyen írók 2,4x sebességgel tudnak majd dupla rétegû DVD-t írni.

Az új DVD+R DL lemezeket egy hónappal ezelõtt mutatták be elõször Japánban, majd a sajtónak alig egy hete Londonban. A szövetség szerint a formátum paramétereinek közzététele lesz a következõ lépés, valamikor az év vége felé, amikorra minden specifikáció tisztázódik. A hivatalos bejelentés szerint a technológia áprilisban válik elérhetõvé, azonban mások szerint csak reménykednek abban, hogy addigra be tudják mutatni.

Az új megoldás elegendõ tartalékot jelent majd hosszú ideig a DVD+R/+RW formátum számára, amely teljes multi-session és asztali DVD-lejátszókkal való kompatibilitásával szándékozik leváltani a DVD-R/-RW médiákat. A pluszos lemezek lényege, hogy még a lezárt session ellenére is átszerkeszthetõek késõbb, így biztosítva a teljes DVD-lejátszási kompatibilitást. Egyesek szerint azonban a véglegesre megírt DVD-R/-RW lemezek még mindig nagyobb biztonsággal lejátszhatóak az asztali DVD-eszközökkel, mint ezek.

Szerencsére a kérdés, hogy melyik formátumot válasszuk, kezdi értelmét veszíteni, hiszen egyre több olyan meghajtó van, amely mindkettõvel kompatibilis. Ezenkívül a DVD+RW szövetség szerint jövõ évben már négyszeres eladási fölénye lesz ennek a médiának a mínuszossal szemben.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció