A dekarbonizáció és az energiahatékonyság növelése kulcstényezők lesznek a következő években

Bevételük kevesebb mint két százalékát fordítják fenntarthatósági és dekarbonizációs törekvésekre a vállalkozások – derül ki a Schneider Electric, az energiamenedzsment és az ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat megbízásából készült felmérésből. A magasra szökő energiaárak, az energiaellátási válság és az egyre látványosabban megmutatkozó éghajlatváltozás komoly kihívások elé állítják a vállalatokat, a gazdaságokat és a társadalmakat világszerte, ebben a helyzetben pedig kiemelt fontosságú az energiahatékonyság növelése, amelyhez már rendelkezésre állnak a szükséges eszközök.

A társaság által tavaly megrendelt, több mint 500 felsővezető körében végzett független felmérés szerint a vállalatok fenntarthatósági kötelezettségvállalásait és beruházásait gyakran hátráltatja, hogy a szén-dioxid-mentesítés megvalósítása rendkívül összetett feladat. A megkérdezett cégeknél a fenntarthatósági és dekarbonizációs kezdeményezésekre tett pénzügyi kötelezettségvállalások átlagosan a következő három évre tervezett bevétel kevesebb mint 2 százalékát tették ki – annak ellenére, hogy az ilyen beruházások többnyire növelik a működési és termelési hatékonyságot is, és gyakran egy-három évnél rövidebb idő alatt megtérülnek. 

 

A kutatás során a fenntarthatósági tervek megvalósításával kapcsolatos fő kihívások között a válaszadók megemlítették, hogy nehézséget okoz az érdekelt felek tevékenységének összehangolása, a szükséges költségvetés biztosítása, valamint a megfelelő technológia és szaktudás előteremtése, illetve a szabályozási környezethez történő alkalmazkodás. A többség azonban azt is megjegyezte, hogy az ipari automatizálás és az elektromos infrastruktúra korszerűsítése a következő három évre vonatkozó fenntarthatósági tervük kulcsfontosságú részét képezi. 

 

Míg a megújuló energiaforrások beszerzése a legfontosabb kezdeményezések között szerepel a kutatás eredményei alapján, addig az elektromos energián alapuló megoldások használata – amely kulcsfontosságú intézkedés lenne az energiafelhasználók részéről – a szervezetek fenntarthatósági prioritásai között viszonylag hátul található. Ezen elektromos energián alapuló megoldások bevezetése  mellett a következő évtizedekben a legfontosabb tennivalók között lesz a meglévő infrastruktúra hatékonyságának növelése a digitalizálás és automatizálás révén, mivel számos szervezet számára ez jelenti a leggyorsabb és leggazdaságosabb eszközt a kibocsátáscsökkentés eléréséhez.

 

 

A digitális megoldások kulcsfontosságúak a globális energiaválság leküzdésében

 

A Schneider Electric közelmúltban közzétett, az Európai Unió villamosítási potenciáljáról szóló jelentése szerint az olyan ágazatokra való összpontosítás, amelyekben az elektormos energián alapuló megoldásokra való áttérés megvalósítható és vonzó alternatívát jelent, azt eredményezheti, hogy az uniós energiamixben a villamos energia részesedése 20-ról 50 százalékra nőhet. A földgáz és a kőolaj részaránya ezzel párhuzamosan mintegy 50 százalékkal csökkenne, ami jelentősen hozzájárulna az energiabiztonság javulásához. A Schneider Electric konkrét, gyakorlatias megoldásokat kínál annak érdekében, hogy a vállalatok gyorsabban és hatékonyabban tudják kezelni és megvalósítani ezt az átmenetet.

 

A jelenlegi európai energiaválság olyan, évtizedekig tartó időszak után következett be, amikor viszonylag stabil árképzés mellett megbízhatóan rendelkezésre állt a szükséges energia. Ez azzal jár, hogy sokan most először tapasztalnak kiszámíthatatlan energiaellátást és megfizethetetlen árakat, ami mind a hosszú távú energiabiztonsági felkészültség, mind a dekarbonizációs tervek végrehajtásának kudarcát mutatja. Ez viszont rámutat arra, hogy milyen fontos átértékelni az energiaellátás teljes ökoszisztémáját a kínálati oldaltól (energiaátmenet) a keresleti oldalig (energiahatékonyság).  

 

"A célnak és a profitnak össze kell hangolódnia, hogy hatásos erőkké váljanak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Már rendelkezünk a technológiával az energia- és klímaválság elhárításához, valamint a biztonságos, megbízható és fenntartható energiaelosztáshoz és energiafelhasználáshoz. Adatvezérelt megközelítésünk, amely átfogja az ipari automatizálást és a digitalizációt egy fenntarthatóbb és virágzóbb jövő előtt nyitja meg az utat. Még soha nem volt olyan sürgető, hogy cselekedjünk, mint most" – hangsúlyozta Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric elnök-vezérigazgatója.

 

A globális CO2-kibocsátás 38 százalékát az épített környezetünk, további 32 százalékát pedig az ipar adja, a Schneider Electric termékei, szoftverei és szolgáltatásai pedig az ipari automatizálás és energiagazdálkodás területén segítik a vállalatokat, épületüzemeltetőket és háztartásokat az energiafelhasználás dekarbonizálásában és digitalizálásában. Emellett a Schneider Electric Fenntarthatósági Kutatóintézet által készített kutatások és részletes, átfogó elemzések révén betekintést kínál a dekarbonizációs trendekbe és a leginkább előremutató megoldásokba.

 

A magasra szökő energiaárak, az energiaellátási válság és az egyre látványosabban megmutatkozó éghajlatváltozás komoly kihívások elé állítják a vállalatokat, a gazdaságokat és a társadalmakat világszerte. Ilyen helyzetben rendezi meg a Világgazdasági Fórum január 16-20. között a svájci Davosban szokásos éves találkozóját, amelyen a Schneider Electric vezetői is részt vesznek. A vállalat sürgős felhívást intézett a világ kormányaihoz és a vállalatokhoz, hogy gyorsítsák fel fenntarthatósági intézkedéseik megvalósítását és fokozzák az olyan technológiákba történő beruházásokat, amelyek segítenek csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és erősítik az energiabiztonságot. 

 

"A mai éghajlati és energiaválságok egyre több ember számára jelentenek gazdasági realitást. A Davosban összegyűlő üzleti vezetőknek és politikai döntéshozóknak nem rövid távú, hanem hosszú távú érdekeinknek megfelelően kell cselekedniük. Nem kerülhetjük el a nehéz döntéseket. Teljes energetikai átállás nélkül nincs jólét hosszú távon. A Schneider-nél a mi megközelítésünk a ’digitalizációs stratégia, és a dekarbonizálás’ – a vállalkozásoknak, a kormányoknak és a társadalmaknak most kell ezzel foglalkozniuk, hogy megvalósíthassák a vállalt kötelezettségeiket" – tette hozzá Jean-Pascal Tricoire. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció