E-kereskedelem: A legjobb termékötletek kezdő webshop tulajdonosoknak

Az internet megjelenése szinte minden iparágat fenekestül felforgatott, ez alól pedig a kereskedelem sem kivétel. Sok vállalkozó kezdi karrierjét online értékesítéssel — de vajon milyen termékekkel érdemes elindulni?

Amikor egy alkalmazott, tanuló vagy esetleg nyugdíjas úgy dönt, hogy szerencsét próbál az üzleti világban, teljesen másra lesz szüksége, mint amire egy tapasztalt, több évtizedes múlttal rendelkező vérbeli vállalkozónak.

 

Mivel egy kezdőnek még egyáltalán nincs elméleti tudása és gyakorlati tapasztalata, ezért olyan indulóprojektet érdemes választania, ahol a legkisebb a kockázat, ugyanakkor a legnagyobb a fejlődési potenciál — a profit ekkor még csak másodlagos.

Nem hiába választják annyian az e-kereskedelmet:

  • Alacsony a belépési küszöb.
  • Nem igényel különösebb technikai szakértelmet.
  • Az itt felépített cég később könnyen bővíthető, alakítható, változtatható.

Ahhoz azonban, hogy jelentősen megnöveljük a siker esélyét, nem elég a megfelelő iparág kiválasztása — a termékek is legalább olyan fontosak.

Vajon melyek azok az árucikkek, amelyekkel érdemes belevágnia egy kezdőnek?

A legjobb termékek egy induló webáruházhoz

Ahhoz, hogy minél kisebb kockázat mellett minél többet tudjunk elsajátítani az e-kereskedelmi alapelvekből, olyan termékeket érdemes választani, amelyek:

  • kicsik
  • könnyűek
  • nem törékenyek
  • nem romlandóak
  • nagy profit van rajtuk

Szerencsére ma már számtalan ilyen termék létezik. A különböző elektronikai kiegészítők például — legyen az akár egy számítógép-, GSM- vagy telefon tartozék — rendkívül nagy (és folyamatosan bővülő) piaccal rendelkeznek.

Ezek a termékek, ha ügyesen választjuk meg őket, akkor minden fentebb listázott feltételnek megfelelnek: gondoljunk csak például a telefontokokra. Kicsik és könnyűek, ezáltal könnyen szállíthatóak. Nem törékenyek, sőt, leginkább az ő feladatuk megvédeni a telefonokat az esetleges sérülésektől. Romlani nem tudnak, ezért egyszerűen raktározhatóak. Az alapanyaguk pedig többnyire műanyag, ezért rendkívül gyorsan és olcsón gyárthatóak le, ezért más e-kereskedelmi termékekhez képest viszonylag drágán értékesíthetőek.

Ahhoz, hogy inspirációt merítsünk, érdemes körülnézni a legnagyobb, legnépszerűbb online áruházak — például az ETUO — kínálatában, hiszen náluk szinte minden GSM tartozék megtalálható, így könnyen felfedezhetjük, hogy mi az, amit a legkisebb kockázat mellett a legnagyobb haszonnal tudunk majd értékesíteni.

A következő példánkat az olyan magunkkal hordható kiegészítők alkotják, amelyek szintén megfelelnek a fenti feltételeknek, de mégsem jellemző rájuk az, ami sajnos a ruhákra igen: a méret- és ruhaanyag választás problémája.

Remek példa erre a hátizsák, a bőrönd vagy a különböző hordható kiegészítők, mint például a nyaklánc, karkötő vagy bokalánc, vagy akár kisebb lakberendezési tárgyak hiszen ezeket szintén nagyon olcsón szerezhetjük be, az esztétikai értékük vagy funkciójuk miatt pedig jóval drágábban adhatjuk tovább.

Jó indulóprojektet jelenthetnek még az exkluzív különlegességek, amelyeket az emberek jellemzően ajándékba adnak vagy itthon kevésbé beszerezhetőek — például egy adott nemzet különlegességei. Remek példa erre a manapság egyre népszerűbbé váló erdélyi boltok, amelyek olyan finomságokat, emléktárgyakat és kiegészítőket árulnak, amelyek különleges jelentőséggel bírnak azok számára, akik jártak már Székelyföldön.

Hasonlóan jól működhet az, ha figyeljük a külföldi — jellemzően amerikai — trendeket, és időben lecsapunk azokra a termékekre, amelyek a tengerentúlon felütik a fejüket. Pár éve például hatalmasat futottak a fidget spinnerek, amelyeknél bár senki nem értette, hogy tulajdonképpen mire jók, a fiatalok azonban mégis úgy vették őket, mintha drága vagyontárgyak lennének.

De vajon hol találhatunk ilyen divatossá váló holmikat még azelőtt, hogy elterjednének? 

A Google Trends és a hasonló trendfigyelő szoftverek rengeteget tudnak segíteni a fidget spinnerhez hasonló termékek megtalálásában!

A lényeg csupán az, hogy kezdőként minden esetben kövessük a fentebb felvázolt termékfeltételeket, hiszen így nagyon alacsony költségek és kockázat mellett rengeteget tanulhatunk — nem mellesleg pedig akár már rögtön az első próbálkozásra felfuttathatunk egy olyan webáruházat, amelyet később kedvünkre bővíthetünk, növelhetünk vagy akár ki is szervezhetünk.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció