Meghúzták az autódat a parkolóban? Így találd meg a károkozót!

Sok autós félelme, hogy parkoló kocsijához visszaérve azt látja, az autó hátulja behorpadva, oldala meghúzva, vagy a visszapillantó tükör letörve. Szerencsére azonban a károkozót megtalálhatjuk, ha az autóban olyan Mio fedélzeti kamerát használunk, amely ütés, ütközés vagy a jármű előtti mozgás esetén elindítja a felvételt. Az így rögzített eseményt pedig akár bizonyítékként is használhatjuk a káresemény felderítéséhez.

Statisztikák szerint a gépjármű sérülésével járó balesetek közel 40 százaléka parkolás vagy manőverezés közben történik. Ez a sofőr figyelmetlensége mellett annak is köszönhető, hogy az utóbbi években egyre nagyobbak lettek az autók, miközben a parkolóhelyek méretei nem változtak. Ráadásul több modellnél is szűkült a látótér, emiatt főleg a hátsó és az oldalsó ablakoknál lett nehezebb a kilátás. Mondhatnánk, hogy ott a tolatóradar, az majd segít beparkolni! Sokan azonban a figyelmeztető pityegés ellenére is megpróbálnak még néhány centit gurulni. Az eredmény? Horpadás és karcolás a kocsinkon, rosszabb esetben letört tükör, leszakadt lökhárító. Nézzük, mit tehetünk, ha autónkat parkolás közben éri káresemény!

 

5 tipp a Mio-tól a káresemény felderítéséhez

1. Mérjük fel a károkat, fotózzuk, videózzuk le a sérüléseket!

2. Ha nem várt meg a károkozó, nézzük meg, tett-e cetlit a szélvédőre, vagy esetleg már a kitöltött baleseti bejelentőt is becsúsztatta az ablaktörlő mögé. Ha szerencsénk van, mindent dokumentált és megadta az elérhetőségeit.

3. Ha sem a károkozó, sem egyéb papír nem fogad minket a kocsinál, próbáljunk meg szemtanút keresni, vagy rendőrt hívni, aki bekérheti a térfigyelő kamerák felvételeit. Amennyiben sikerül beazonosítani a kárt okozó jármű rendszámát, a rendőrség eljárást indíthat a gépkocsi tulajdonosa ellen.

4. Segíthet a káresemény felgöngyölítésében a Mio fedélzeti kameránk is! A Passive Parking funkcióval rendelkező készülékek saját belső tápegységgel működnek, és álló motor esetén azonnal elindítják a felvételt, amint ütést vagy ütközést észlelnek az autóban. A Passive Parking mód megtalálható a Mio MiVue C545, C580, 821, 826, 846, 866 és 886 modelljeiben.

5. Ám ha ennél többre vágyunk, akkor válasszunk olyan kamerát, amelynek Smart Parking funkciója nemcsak akkor indítja el a felvételt, ha ütközést vagy ütést érzékel, hanem akkor is, ha mozgást észlel az autó előtt. Ehhez szükségünk lesz a Smart Box III tápegységre is, amely akár 48 órán keresztül biztosítja a kamera áramellátását az álló autóban. Ez a kiegészítő kábel a jármű tápegységéhez kapcsolódik, ám mivel folyamatosan figyeli az autó feszültségét, így még azelőtt kikapcsol, hogy lemerítené a kocsi akksiját. A Smart Parking mód megtalálható a Mio MiVue C380 Dual, C540, C541, C560, C570, C580, C588T Dual, 785, 786, 788, 792, 795, 798, 798 Pro, 812, 818, 821, 826, 846, 866, J85 készülékekben.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció