Mit tehetsz, ha illetéktelenül használták az e-mail-fiókod?

A kiberbűnözés nap mint nap vet be új trükköket, kihasználva a helyzet adta lehetőségeket, a technika fejlődését és az emberek hiszékenységét. Ha vakcinahiány van, akkor oltást kínálnak, ha fertőtlenítőszerre van szükség, akkor eladnak neked egy hatástalan, átlátszó löttyöt. Ha regisztrálsz kétes biztonságú oldalakra, követsz adott influencereket, csatlakozol csoportokhoz, máris ki vagy téve a hackerek támadásának.

Ha már megtörtént a baj és feltörték a fiókod, akkor is tehetsz bizonyos intézkedéseket, ezeket mutatjuk meg ebben a cikkben.

E-mail-fiókok védelme és helyreállítása

Természetesen a legjobb, ha megelőzöd a támadást, figyelsz arra, kinek adod meg a személyes adataid, nem dőlsz be az internetes csalóknak, ha azonban mégis feltörték a fiókod, ne nézd tétlenül. A megelőzéshez is többféle lehetőség adódik, például erős jelszavak használata, kétfaktoros hitelesítés. Az e-mail-fiókod védelme érdekében nézd meg, hogy e-mail-címed szerepel-e valamelyik meghackelt adatbázisban. Erre több ingyenes program rendelkezésre áll, például a Have I Been Pwned és a Hacked Emails.

Ha feltörték a fiókodat, azonnal változtasd meg a jelszót, vezess be kétfaktoros azonosítást. Minden eszközön hajtsd végre a jelszómódosítást. Ha a Facebook-fiókodat törték fel, akkor is ellenőrizd a kapcsolódó e-mail-fiók állapotát is. Minden fióknál más jelszót használj. 

Bár a Google megfogalmazta a jelszavakkal kapcsolatos legfontosabb ajánlásokat, sokan nem ismerik ezeket, és a mai napig az 123456 vagy hasonló verziókat használják. Ne legyen 8 karakternél rövidebb, tartalmazzon kis- és nagybetűket, számokat és különleges karaktereket! Ne egyezzen az e-mail-címeddel, a neveddel vagy a születési dátumoddal. Kerüld az x darab egyforma számot és a számsorozatokat. Olyan legyen, amit meg tudsz jegyezni, de mégis bonyolult. Jelszógenerátort is használhatsz, ilyenkor azonban nagy valószínűséggel nem fogod tudni megjegyezni a jelszavakat, hanem valahová fel kell jegyezni őket. Ezt ne tartsd a géped közelében.

A Google Chrome Password Checkup (Jelszóvizsgálat) bővítménye segít kideríteni, ha egy felhasználónév és jelszó kombinációt már meghackeltek. Ilyenkor mindenképpen módosítani kell. Ez a bővítmény folyamatosan fut a háttérben és figyelmeztetést küld, ha veszélyben a fiókod.

A biztonságra is kiterjedő felülvizsgálatot, honlapauditot is kérhetsz a Klikkmarketingtől

Összegzés

Kérlek ne vedd félvállról a fiókjaid védelmét, mert csúnya dolgok történhetnek, ha valaki helyetted, a te fiókodból küld a te ismerőseidnek levelet, posztol a Facebookon, vagy költekezik a bankkártyáidról. Legyen minden fiókhoz egyedi és erős jelszavad. Remélhetőleg a fenti tippek is a segítségedre voltak ebben.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció