Mit várhatunk 2022-ben az adótörvények terén?

Már benyújtásra kerültek a 2022-es törvényjavaslatok, amelyek többféle változásokat hoznak az adózás terén, amennyiben hatályba lépnek.

Az adózás nem egyszerű témakör, nem véletlen, hogy olyan népszerűek az adótanácsadók és adószakértők, ahogy az sem a véletlen műve, hogy a jól képzett mérlegképes könyvelők is rendkívül keresettek, dacára annak, hogy egyes adózási folyamatokat próbálnak egyszerűbbé, átláthatóbbá tenni.

Természetes, hogy mindenki szeretné a lehető legoptimálisabban kezelni pénzügyeit, s ehhez szüksége van olyan, pénzügyi területen végzett szakemberekre, akik képesek hatékonyan támogatni törekvéseit.

Folyamatos kreditpontos képzések 

A Perfekt Zrt. kreditpontos képzéseivel könnyű teljesíteni a kötelező krediteket, miközben a releváns új adójogi, törvényi változásokat színvonalas képzés keretében sajátíthatja el. Ezeken a képzéseken nagy hangsúly van azon, hogy életszerű példákon keresztül, a gyakorlat felől is értelmezést kapjanak egyes adójogi helyzetek és szabályozások, miközben kiemelkedő, szakmájukban neves oktatók és előadók prezentálásában megismeri a legfontosabb és legfrissebb információkat.

Ahhoz, hogy bármely pénzügyi szakember képes legyen a legjobb tanácsokat és a legprecízebb könyvelést nyújtani ügyfeleinek, szükséges az adózási szabályozások ismerete, valamint a jogszabályi változások folyamatos figyelemmel követése és megfelelő értelmezése is. Aki még ennél is tovább megy, annak a várható változásokkal is érdemes tisztában lennie, hiszen az azokra történő felkészülés is nagymértékben segíti az ügyfelekkel való munkát.

Mit várhatunk 2022-ben?

A benyújtott törvényjavaslatok értelmében változások várhatóak a személyi jövedelemadó, a szociális hozzájárulási adó, az áfa, valamint az adóigazgatás területein is.

Változás várható az egyéni vállalkozók átalányadózásának szabályaiban. Például az átalányadózás választása esetén, mentesülhet a személyi jövedelemadó befizetése alól, amennyiben bevétele nem haladja meg az éves minimálbér felét, illetve csak az e feletti jövedelem után kell adóelőleget befizetnie. További izgalmas részlet, hogy átalányadózás esetén a főállású egyéni vállalkozó a tervek szerint akkor is igénybe veheti a családi adókedvezményt, ha a minimálbér alapján teljesíti járulékkötelezettségét. Az átalányköltségek megállapítása is egyszerűbbé válhat. 

A törvényjavaslat nyomán várható, hogy a négy- vagy többgyermekes édesanyáknak a nekik járó kedvezmény érvényesítéséhez nem szükséges évenként újra új nyilatkozatot benyújtaniuk.

A benyújtott javaslatok alapján várhatóan csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, és megszűnik a szakképzési hozzájárulás. A pénzforgalmi szolgáltatóknak nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségük keletkezik a határon átnyúló kifizetésekkel kapcsolatosan.

Mindez csak egy kis szelete a várható változásoknak, s még bőven van idő felkészülni a továbbiakra.

 

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció