Tehetségek Szolgálatáért Életműdíjat kapott Horváth Gyula

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Kitüntetési Bizottsága a versenyprogramozással, informatikai diákolimpiákkal kapcsolatos tehetséggondozásban végzett önzetlen, eredményes, sok éves áldozatos munkája elismeréseként ítélte oda a díjat.

Horváth Gyula évek óta a versenyprogramozással, informatikai diákolimpiákkal kapcsolatos tehetséggondozás ikonikus alakja:  a József Attila Tudományegyetem Számítástudomány Tanszéken dolgozott nyugdíjazásáig, majd Budapestre költözve munkáját az ELTE IK Média- és Oktatásinformatikai Tanszék címzetes egyetemi docenseként folytatta. A JATE-n számos egyetemi projektben vett részt. Oktatási területe az algoritmusok és adatszerkezetek, míg kutatási területe az automata-elmélet és formális nyelvek voltak. Az Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) szegedi csoportjának volt aktív munkatársa, majd a Tehetséggondozási Szakosztály alelnökeként a diákolimpiákkal kapcsolatos teendőket végzi.

 

1992-től az INFODIDACT/INFOÉRA országos tanárkonferenciák kedvelt előadója és egyik főszervezője.

 

Az NJSZT versenyrendszerében a felsősök és középiskolások számára rendezett Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny programozás kategóriájában és az OKTV programozás kategóriájában feladatkitűző, tesztelő, feladatsor-összeállító. A mélyebb algoritmusismeretek elsajátítását lehetővé tevő MESTER feladatbank (http://mester.inf.elte.hu/) létrehozója, programozója és karbantartója.

 

A versenyprogramozásban kitűnő diákok számára az olimpiai válogatóversenyek feladatsorainak elkészülését irányítja, sok- sok feladatötlettel és tesztkészítéssel maga is részt vesz a feladatsorok összeállításában.

 

Horváth Gyula kezdetek óta részt vesz a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiára (CEOI) és a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiára (IOI) kiválogatott magyar csapat felkészítésében.

 

Csapatvezetőként részt vesz ezeken az olimpiákon, fáradhatatlanul fordítja a versenyfeladatokat. A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiák szakmai kézikönyvének, a SYLLABUSnak a megalkotója, az olimpiai közösség egyik prominens személyisége, aki hihetetlen szakmai (algoritmus) tudásával tűnt ki.

 

A középiskolás versenyeken kitűnt diákok számára szervezője az ELTE-n az egyetemisták programozási versenyének, a nemzetközi egyetemista programozóverseny (ACM ICPC) felkészítője, szervezője és csapatvezetője.

 

A Magyarországon rendezett CEOI-k és IOI tudományos bizottságának vezetője.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció